SSU vill se en ny S-ledare snabbt

1:39 min

När jakten på en efterträdare till Håkan Juholt inleds ropar många nu efter öppenhet och insyn. Men det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, anser att läget är så kritiskt för partiet att det vore bäst om partistyrelsen snabbt utsåg en ny ordförande som sitter fram till den ordinarie kongressen i april 2013.

En som det talas om som ny partiledare är Pär Nuder. Han säger dock till Ekot att han inte vill bli ny partiledare.

Gabriel Wikström, SSU:s förbundsordförande, Gabriel Wikström tycker att det är viktigt att det utses en ny partiledare snabbt.

– En som kan kännas som en trygg hamn för partiet och också möjliggöra att vi kan komma ut i de partipolitiska sakfrågorna.

Vem ska utse den partiledaren?
– Jag tror att... Det är ingen optimal lösning, men den bästa tänkbara i det läge vi befinner oss i, att partistyrelsen ska utser partiledaren nu.

I eftermiddag samlas Socialdemokraternas verkställande utskott igen, för att diskutera läget efter Håkan Juholts avgång. Det är verkställande utskottet som förbereder för partistyrelsen i processen för att hitta en ny partiledare.

Denna partiledare skulle sitta kvar på sin post fram till ordinarie kongress i april nästa år, alltså drygt 14 månader. Först i februari nästa år kan det vara dags att nominera partiledarkandidater till den ordinarie kongressen, anser Gabriel Wikström.

Även den partiledare som utsetts av partistyrelsen skulle ha möjlighet att kandidera, vilket innebär att han eller hon skulle få ett försprång framför de andra.

Sven-Erik Österberg är tidigare minister, ledamot i partiets verkställande utskott, VU, och distriktsordförande i Västmanland, ett av de län som krävde Håkan Juholts avgång i fredags. Han kommer att ägna mycket tid framöver åt partiledarfrågan, eftersom det är VU som förbereder partistyrelsens beslut om den saken.

Och Sven-Erik Österberg anser att det inte bara handlar om att hitta nästa partiledare snabbt.

– Samtidigt vet vi att den personen också måste ha en stark ställning i hela partiet och också enar partiet efter senaste tidens diskussion och så vidare. Allt det där måste sammanfogas och då måste man också välja det på ett sätt så att man också väcker respekt för den in i partiet och att man också får en bred acceptans. Så får vi se var vi hamnar, säger Sven-Erik Österberg.