Cirkus Juholt är över, krisen fortsätter

Så har ridån gått ner för Håkan Juholt. Han tog ett stilenligt avsked på köpcentret Flandaden hemma i Oskarshamn där han hållit otaliga politiska möten genom åren och där oskarshamnarna för mindre än ett år sedan på storbildsskärm kunde beskåda hur stadens son blev vald till partiledare i Socialdemokraterna.

I dag går klockan som hänger i taket på Flanaden tio minuter efter. Här heter Domus fortfarande Domus även när Juholt har åkt hem, men ombyggnad  pågår. I vår byter varuhuset namn, troligen till Coop, berättar en av de anställda.

Samtidigt är krisen i Socialdemokraterna större än någonsin. Den splittring som föregick valet av Juholt till partiledare har knappast lagt sig. I går offentliggjorde två partidistrikt krav på Juholts avgång, samtidigt som tolv distrikt på olika sätt deklararerde sitt stöd för honom. Nu ska man på nytt börja diskutera vem som ska leda partiet.  

Partisekreterare Carin Jämtin håller tills vidare i roderet, hon som i går gav ordet "förtroende " en helt ny innebörd i det svenska språket när hon sa att "Juholt fortsätter som partiordförande och vi har uttalat vårt förtroende för honom", samtidigt som hon precis varit med att ge honom sparken.  "Hon ljög" menar Expressens K-G Bergström.

Många socialdemokrater har efterlyst en öppnare process än tidigare när en ny ledare nu ska väljas. Samtidigt finns önskemål om en snabb lösning, partiet är i akut behov av att utforma politiska förslag i stället för att diskutera personfrågor. Hur detta ska gå att få ihop blir ett delikat dilemma för Jämtin och de övriga i partistyrelsen.

Cirkus Juholt är över, nu väntar en spännande fortsättning på föreställningen.