Arbetet med att hitta ny partiledare i full gång

3:19 min

Arbetet med att hitta en efterträdare till Håkan Juholt är redan i full gång inom det socialdemokratiska partiet. Pär Nuder säger till Ekot att han inte vill bli ny partiledare.

Redan om några timmar träffas det verkställande utskottet för att diskutera hur processen ska gå till. Det uppgav Carin Jämtin i morse. Hon är just nu både partisekreterare och tillfällig ledare för Socialdemokraterna.

– Det som vi kommer att prioritera i dag, är att få en bra process framåt, säger Jämtin

Men arbetet med att få fram en ny partiledare är inte bara en uppgift för partistyrelsen och den lilla skaran i dess verkställande utskott. Den man söker måste ha bred förankring runt om i landet, någon som kan ena partiet efter en lång tid av motsättningar och inre splittring.

– Vi ska träffas och samlas på olika sätt, VU och partistyrelsen, men också så klart på andra sätt.

– Jag vet att man i går hade väldigt många möten runt om i Sverige. Mellan arbetarekommuner, distriktsordföranden och så vidare, säger Carin Jämtin.

– Det är det sättet vi kommer att göra det på. Samtal mellan människor gör att man faktiskt förstår det som hänt.

När Carin Jämtin talar om att få en bra process, så handlar det inte bara om jakten på rätt person, utan också om en rad praktiska frågor.

Hur man ska uppnå den öppenhet som så många efterfrågar, men i ett läge där partiet försöker skapa enighet i stället för nya personstrider. Det handlar också om hur länge den person som partistyrelsen utser till ny ledare, kanske redan på fredag, ska sitta.

Fram till en extrakongress om några månader? Eller fram till ordinarie kongress nästa år?

En som just nu funderar på hur mycket öppenhet som partiet tål är Sven-Erik Österberg, tidigare minister, nu riksdagsledamot och en av Juholts hårdaste kritiker i verkställande utskottet.

Han anser inte att en nomineringsprocess av det slag som fungerat bra för både Centern och Vänsterpartiet, skulle vara det rätta för Socialdemokraterna just nu.

– Man ska ju också veta att vårt parti är i en helt onormal situation i det här läget. När man efter inte ens ett helt år ska utse en ny partiledare. Så det är ju ingen normal situation och det gör ju naturligtvis att man verkligen måste fundera över på vilket sätt man ska hantera det så att man får det bästa resultatet och det vill jag inte ha någon uppfattning om i det här läget. Det är någonting som vi måste komma överens om.

Ylva Johansson, även hon tidigare minister och numera arbetsmarknadspolitisk talesperson, sitter i partistyrelsen. Och hon anser att öppenheten är viktigt, även i det här läget.

– Det är klart att den här frågan måste vi diskutera i partistyrelsen, men min inriktning är att jag tror att många önskar sig en öppnare process än den vi hade förra gången.

Redan i går flaggade Carin Jämtin för att en öppnare nomineringsprocess kanske inte är förenlig med partiets stadgar, och därmed måste vänta tills nästa kongress ändrat dessa stadgar.

När det gäller själva personfrågan, vem som ska leda det socialdemokratiska partiet, oavsett om det blir fram till en extrakongress eller till ordinarie kongress nästa år - så är det samma namn som det spekuleras om nu, som för ett år sedan.

Thomas Bodström, tidigare justitieminister, har Ekot inte kunnat nå, men han anses fortfarande vara en het kandidat. Per Nuder, som Ekot varit i kontakt med, säger att han inte vill kandidera till partiledarposten den här gången heller.

Carin Jämtin har sagt ett bestämt nej upprepade gånger det senaste dygnet. Ylva Johansson svarar inte nej, men har andra invändningar.

– Den frågan blir knappast aktuell. Jag har inte det stödet i partiet.

Sven-Erik Österberg var också ett av de namn som cirkulerade för ett år sedan och han svarar så här på frågan om han vill bli ny partiledare för Socialdemokraterna.

– Svarar jag blankt nej så kommer de sedan säga att han ändrar sig säkert. Men jag känner inte för det i det här läget, det är min ärliga mening.