Hård kamp om andraplats i finskt presidentval

1:21 min

I Finland blir det De Grönas kandidat Pekka Haavisto som tillsammans med förhandsfavoriten Sauli Niinistö går vidare till presidentvalets andra omgång. Kampen om vem som skulle ta den andra platsen var hård och Haavisto togs emot som en vinnare när han kom till sin valvaka på söndagkvällen.

Pekka Haavisto tackade sina anhängare för stödet - utan dem skulle segern varit omöjlig, sa han när han kom till partiets valvaka.

Han fick till slut 18,8 procent av rösterna jämfört med Paavo Väyrynen från Centern som fick 17,5 procent.

Helt överlägsen var dock valets förhandsfavorit, Samlingspartiets Sauli Niinistö, som tog hem en överlägsen seger med 37 procent.

Nu väntar två veckors valkampanj med turné runt om i Finland för kandidaterna och frågan är om Pekka Haavisto kan locka tillräckligt många väljare för att kunna utmana Sauli Niinistö på allvar. Något som Jan Sundberg, professor i statsvetenskap vid Helsingfors Universitet tror kan bli svårt men inte omöjligt.

– Han har en väldigt tuff match framför sig. Niinistö har en stor och stark valbudget, men det kan å andra sida föda sympatier hos väljarna att Haavisto är en "underdog" i den här tävlingen. Haavisto kan appellera till människor som har det ganska dåligt ställt här i samhället och de som är diskriminerade och så vidare, säger Jan Sundberg.