
Kroaterna sa ja till EU - politikerna firade
Kroaterna röstade i söndagens folkomröstning ja till att gå med i EU. Om alla övriga EU-länder nu godkänner Kroatien, blir landet EU-medlem nästa sommar. Och trots att valdeltagandet var lågt hyllade kroatiska politiker resultatet.
– Det här är en vändpunkt i vår historia, sa Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic.
66 procent av kroaterna röstade ja till EU och 33 procent nej, meddelade den kroatiska valkommissionen då nästan alla röster var räknade.
Den kroatiska politiska eliten firade med champagne och stråkmusik. Och landets president Ivo Josipovic var nöjd:
– Det var viktigt för oss med ett övertygande resultat, och två tredjedelar röstade för EU, sa presidenten.
Men det var få kroater som faktiskt gick och röstade, bara 44 procent av de röstberättigade kroaterna deltog i folkomröstningen om EU-medlemskap. Det kan jämföras med att hela 84 procent röstade i den folkomröstning som gällde Kroatiens självständighet från forna Jugoslavien för nästan 20 år sedan.
Kroatiska krigsveteraner som lett EU-motståndet kallade i går omröstningen ogiltig. Men det låga valdeltagandet ska inte tolkas som ett missnöje med EU, sa Kroatiens president:
- Vi har haft parlamentsval, vi har en ekonomisk kris och våra medborgare är antagligen lite trötta, säger Ivo Josipovic.
De kroatiska EU-kritikerna har sagt att Kroatien inte vinner på att gå med i EU i en tid då eurozonen är i kris och flera EU-länder brottas med ekonomiska svårigheter. Samtidigt har Kroatien hög arbetslöshet och låg tillväxt. Och jag frågar Kroatiens vice centralbankschef Boris Vujcic om Kroatien eller EU tjänar mest på Kroatiens medlemskap.
– Vi är ett litet land och kommer inte att bli en börda för EU, däremot kan vi tillföra mycket, och det är fel om folk tänker att eurozonens problem ska stoppa utvidgningsprocessen, säger Boris Vujcic.
Bildt gillar kroatiskt valresultat
#text=4923236#Valresultatet i Kroatien är bra för hela Europa, säger utrikesminister Carl Bildt.
Katja Magnusson, Zagreb
Ekot