Simrishamn

Nya privata vårdgivare trots höstens skandaler

1:25 min

Simrishamns kommun kan komma att få fler privata vårdgivare. Beslutet skulle ha fattats i december men all uppmärksamhet kring vårdskandaler gjorde att frågan bordlades.

– Vill ville se vilka beslut regeringen fattade just i de här frågorna. Vi tycker också att det är helt orimligt att vinster från bolag ska skattas utomlands, säger kommunalrådet Anders Johnsson (M). 

Oavsett om det handlar om vad som händer med vinster i vården eller oro får vårdens kvalitet så gjorde höstens vårdskandaler, som Caremas chefsbonusar och vägning av blöjor, att privata aktörer i äldreboenden blev känsligt och att frågan om att lägga ut driften av boenden på entreprenad fick vänta. Men nu har kommunstyrelsen med 7 för, 5 mot och en som avstod sagt ja. 

Nu ska frågan om att lägga ut driften av två boenden på entreprenad avgöras i fullmäktige - Simrishamn har nio boenden för äldre och personer med funktionshinder. 

Två drivs redan av entreprenörer, och oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (S) tycker inte att Simrishamn ska konkurrensutsätta fler boenden. 

– I synnerhet nu när vi vet hela den här karusellen som var här under höstens gång. Hur våra skattepengar hamnar hos olika enskilda aktörer, riskbolag och så vidare. Vi känner att vi måste driva det i egen regi och där finns möjlighet att spara pengar där också Karl-Erik.