Örebro län

Skräckupplevelse när buss slutade fungera

I början av december slutade plötsligt en buss att fungera under färd. Föraren som körde mellan Lindesberg och Nora fick stora svårigheter att styra bussen, som var fylld med passagerare. Nu har incidenten anmälts till Arbetsmiljöverket.

Orsaken till att föraren fick problem med bussen var att en huvudsäkring slutade att fungera. Att en huvudsäkring plötsligt går sönder mitt under en bussfärd är ovanligt, och gör att frågan har tagits på största allvar från bussbolaget Nobina. I anmälan till arbetsmiljöverket kan man läsa hur dramatiskt bussföraren upplevde det hela.
Det blev helt svart. Bussen blev strömlös och styrservon fungerade inte längre. Det var med mycket stora svårigheter som jag kunde hålla kvar bussen på vägen. Passagerarna i bussen upplevde det hela med skräck och bestörtning över hur något sådant kan inträffa" Ur anmälan tillarbetsmiljöverket.

Bussen föraren körde var en Volvo B10 och Volvo har nu utrett det hela. För det var inte första gången en buss slutade fungera. Nobinas tekniker har kollat igenom de övriga B10 bussarna och bytt huvudsäkring på de som var dåliga. Företaget har nu tät kontakt med Volvo som har sagt att bytet av huvudsäkring är en tillräcklig åtgärd och menar att busstypen inte måste tas ur drift.