Carin Jämtin: "Det blir en balansgång"

I morse var Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, som tillfälligt partiet efter Håkan Juholts avgång, med i P1-morgon. Då berättade hon att diskussionerna framåt går bra, att hon själv inte ställer upp som partiledarkandidat och att man nu försöker hitta en medelväg mellan en öppen och en snabb process. Till Ekot säger hon att besked kommer i dag.

Carin Jämtin berättade att diskussionerna i verkställande utskottet som började i går och fortsätter på förmiddagen går bra.

– Det är bra diskussioner och alla förstår att det är en helt unik situation. Vi har en gång tidigare varit tvungna att utse partiledare så hastigt och det var när Olof Palme blev skjuten. Men det var en helt annan situation. Nu finns det inga uppslagsböcker om hur man ska gå vidare.

Det finns två alternativ för hur man ska ta fram en ny ordförande: att partistyrelsen utser en ordförande nu eller att man går till en extra kongress. Vilka övervägande har ni att göra?

– Partiet behöver en ordförande. Det blir en balansgång: hur fort ska vi ha en ny ordförande och det stadgemässiga. Vi har tidigare utsett ordförande efter mordet på Olof Palme men framför allt partisekreterare i partistyrelse tidigare. Både Ibrahim Baylan och Marita Ulvskog utsågs av partistyrelsen. Partisekreteraren är också en position som egentligen också bara väljs av kongressen. Så man kan luta sig åt två olika praxisar.

Många socialdemokrater har efterlyst en öppen process. Finns det plats för det i de här två alternativen?

– Det är lika många som efterfrågat en väldigt snabb process så det gäller att väga två olika viljor mot varandra.

Vilka för- och nackdelar finns det?

– Vi behöver ha en partiordförande. Vi måste tillbaka till ett läge där vi kan prata politik och då måste styrningen och ledningen vara tydlig. Jag leder partiet men det går inte att vara både partisekreterare och ordförande, det är helt omänskligt

Hur länge kan ni vara utan ordförande?

– Jag tänker inte sätta några dagar eller veckor. Det är ett år och tre månader till nästa ordinarie partikongress, men även det är mycket för lång tid.

Vilka nackdelar finns med en snabb process?

– Det gäller att hitta en person som hela partiet kan ställa sig bakom. Det tror jag är fullt möjligt. Det finns många kompetenta personer i vårt parti.

Kan du vara den personen?

– Nej, det kan jag inte. Jag har det för mig bästa uppdraget i partiet. Jag trivs bra med det och hoppas att jag ska fortsätta göra det.

Förra gången tog det lång tid att vaska fram en kandidat. Är förutsättningarna bättre att hitta någon alla kan samlas kring?

– Jag skulle inte använda ordet bättre, men annorlunda.

Förra gånger föll flera kandidater ifrån tidigt för att partiet sa bestämt nej. Hur ska ni undvika det?

– Vi kommer att hitta en person som fungerar, accepteras och tycks mycket om i många delar av vårt parti.

Vilka kvalifikationer ska en ny ordförande ha?

– Det ska vara en god ledare och en bra socialdemokrat. Det är fler än hundratusen människor som stämmer in på det. Vi ska hitta någon som gillas högt och lågt och i norr och söder.

Till Ekot säger Jämtin att besked om hur en ny partiledare ska utses kommer senare i dag.

– Vi ska landa frågan om vilken process vi ska gå vidare med för att utse en ny partiordförande. 

Är det ett beslut som du tror kommer i dag? 

– Under den här dagen eller det här dygnet kommer det att komma, det ska det göra.

Ekot