Ekot följer S-krisen 23 januari

0:10 min

Under eftermiddagen höll partisekreterare Carin Jämtin pressträff. Inga nya besked gavs, däremot kommer det enligt Jämtin finnas ett förslag för partistyrelsen att ta ställning till på fredag.

17: 54: Även kvinnoförbundets Lena Sommestad svarar nej på Ekots fråga om hon vill bli partiledare. Hon säger att hennes kandidatur från förra året inte gäller nu.

Lena Sommestad kandiderade efter att Mona Sahlin avgick, men säger att partiet nu är i ett helt annat läge. Enligt Lena Sommestad behövs en partiledare som har traditionell erfarenhet av arbete inom socialdemokratin.

15:35: Pressträffen avslutas.

15:35: – Jag tror inte att det här är en vanlig vecka i det här partiet, säger Carin Jämtin när hon avslutar pressträffen.

– Men det är roligt att vara partisekreterare, säger Jämtin.

15:33 – Vi måste hitta en person som gillas av hela partiorganisationen, säger Carin Jämtin.

15:30: Hon betonar att det är viktigt att hela partiorganisationen involveras i processen.

15:28: Carin Jämtin säger att hon kommer att hålla telefonsamtal med s-distriktsordförande och individuella samtal med ett stort antal människor i organisationen.

Jämtin får frågan om det är någon tänkbar kandidat som inte har sagt nej. Enligt Jämtin finns det flera.

15:25: -- Det är klart att Sveriges största parti måste ha en ordförande, säger Carin Jämtin på en fråga om hur bråttom det är att slutföra processen.

– Det viktigaste för oss är att inte stressa. Det måste bli rätt, säger Carin Jämtin.

Enligt Jämtin fortsätter man titta på processen och kommer att fatta ett beslut på fredag när det är dags för partistyrelsens möte.

– Vi kommer att ta oss den tid vi behöver, säger Jämtin.

– Socialdemokraterna är inte bara ett parti som går till val, vi är också en folkrörelse, säger Carin Jämtin.

Verkställande utskottet kommer att träffas igen i morgon tisdag.

Jämtin menar att samtalen tar tid eftersom ledamöterna i partiets verkställande utskott har andra uppgifter att sköta.

15:17: Carin Jämtin inleder pressträffen.

– Vi har återigen ajournerat sammanträdet för att människor behöver åka hem och sköta sin arbeten. Vi har beslutat att processen framåt kommer att sluta i ett beslut som fattas av partistyrelsen på fredag. Det är en unik situation, säger Carin Jämtin på en pressträff.

14:36: Leif Pagrotsky var en av de första som lämnade mötet och uppgav att det var avslutat.

– Nu fortsätter arbetet på annat håll, sade Pagrotsky till Ekots reporter på plats.

Men på frågan om VU:s arbete var klart inför partistyrelsemötet på fredag sade han:

– Nej, VU fortsätter och processen fortsätter.

14:22: VU-mötet är slut, uppger Socialdemokraternas presschef Fredrik Kornebäck. Partisekreterare Carin Jämtin ska hålla pressträff om ungefär en timme, klockan 15.15. Ekot kommer att direktsända pressträffen och även direktrapportera här.

14:12: LO-basen Wanja Lundby-Wedin lämnade VU:s sammanträde klockan 13.45 och beskrev stämningen i VU som mycket god.

– Vi har en diskussion nu om processen, inte namn, och det måste få ta den tid det tar så att vi inte slarvar med det väldigt allvarliga läge vi har nu, sade hon till TT.

Hon kunde inte svara på frågan om VU kommer fram till något besked i dag.

12:45: Ekots reporter Herman Melzer finns på plats utanför Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 och rapporterar direkt i lunchekot.

Hör också Ekots inrikespolitiska kommentator, Inger Arenander.

12:01: Enligt en av Ekots källor fick Anders Sundström i helgen en fråga om han var intresserad. Själv säger han till Ekot att hans fokus är Folksam och kommer så att vara även i framtiden.

11:10: Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, säger till Ekots Mari Forssblad att det lutar åt att en ny partiordförande utses snabbt.

– Hittills har jag hört fler som vill ha en snabb process där partistyrelsen utser en ordförande, säger Carin Jämtin.

10:03: LO-basen Wanja Lundby-Wedin betonade vikten av att diskutera hur processen med att hitta en ny S-ledare ska gå till. På frågan om de pratar namn svarar hon.

– Nej, vi diskuterar inte namn, säger Lundby-Wedin till TT.

09:44: Sven-Erik Österberg och Carin Jämtin gav under morgonen delvis olika besked om mötets innehåll. Carin Jämtin upprepade ännu en gång att VU nu koncentrerar sig på processen och inte på personfrågan. Sven-Erik Österberg å sin sida uppgav, enligt TT, att mötet diskuterar namn på möjliga nya partiledare.

På frågan om det finns några kandidater svarade Jämtin:

– Det finns flera kandidater.

09:30: Socialdemokraternas verkställande utskott återupptar sitt krismöte.

09.29: Mikael Damberg meddelar, enligt TT, att han inte kandiderar till posten som ny partiordförande för Socialdemokraterna.

– Jag är ingen kandidat som ordförande för Socialdemokraterna. Jag tror att Socialdemokraterna behöver ett annat typ av ledarskap just nu, säger Mikael Damberg, riksdagsledamot och ledamot i partiets verkställande utskott (VU).

TT: Annat typ av ledarskap än vad då?

– Jag tänker inte kommentera det, men jag tror att Socialdemokraterna söker ett annat ledarskap och har behov av ett annat ledarskap just nu, och det är det jag vill säga. Jag har försökt att inte delta i mediespekulationer om namn men jag tycker ändå att det är viktigt att säga det, säger Damberg.

Tidigare har flera andra toppnamn inom partiet sagt nej till att efterträda Håkan Juholt. Stefan Löfven, ,  och  är inte intresserade av att kandidera, enligt Ekots Herman Melzer som finns på plats på Sveavägen 68.

Även Pär Nuder har sagt till Ekot har sagt till Ekot att han vidhåller sitt tidigare nej. Inte heller  verkar road av partiledarposten.

– Jag har sagt att jag är väldigt tveksam till det här och att jag inte kan se mig i den här rollen. Jag tycker att jag gav ett ganska tydligt besked i Ekot i går morse, säger Sven-Erik Österberg till Ekots Herman Melzer.

Också Veronica Palm, Thomas Bodström, Wanja Lundby-Wedin, Margot Wallström och Carin Jämtin har sagt nej till posten som ordförande i Socialdemokraterna. Tomas Östros har avböjt att låta sig intervjuas av Ekot.