Livet som pendlare

Oljeplattformarna i Malmfälten

1:39 min

Många pendlar in till Kiruna för att jobba framför allt inom gruvindustrin. Men Kiruna kommun förlorar på det när pendlaren betalar skatt i sin hemkommun. Och det finns en risk att Pajala hamnar i samma situation.

32-årige Fredrik Nilsson som bor i Lycksele berättar varför han inte har bosatt sig i Kiruna där han jobbar.

– Det är väl många faktorer som spelar in. Att hitta ett bra boende, att hela familjen ska tycka att det är ett bra alternativ att flytta med, säger han

Fredrik Nilsson har jobbat på entreprenadföretaget BDX i Kiruna sedan maj 2011. Och varje helg åker han hem till Lycksele där sambon finns.

Han tycker att det funkar ganska bra att pendla, men visst hade han mycket hellre bott på den plats där jobbet är.

– Vi har tittat lite på boendealternativen och att få tag i ett bra boende i Kiruna är väl inte det absolut enklaste, säger Fredrik Nilsson.

Och han är inte ensam om att pendla till gruvstaden. Drygt tusen personer pendlar in till Kiruna för att arbeta och det är betydligt fler än dom som pendlar ut från stan.

Problemet är att kommunen tappar skatteintäkter när arbetskraft väljer att bo kvar i andra kommuner.

Nils-Gustav Lundgren är professor i ekonomisk historia vid Luleå tekniska universitet tror att kommuner som Kiruna kan göra en del saker för att få fler pendlare att stanna i stan.

– Det är ju att försöka bygga så attraktiva boendemiljöer som möjligt så att folk faktiskt vill bosätta sig på längre sikt. Att försöka undvika den här bara långpendlingsarbetskraften, säger han.

En annan kommun som snart har en stor gruva är Pajala. Och Nils- Gustav Lundgren ser ett liknande scenario där.

– Det är klart att det kommer att bidra till Pajalas utveckling och bromsa tillbakagången. Men det är väl sannolikt att det kommer att bli väldigt mycket långpendlande arbetskraft, säger han.

Anna Kumpula Kostet som är informatör i företaget Pajala utveckling tror också att bostäder är en nyckel till framgång. Men det finns fler sätt:

– Att man har ett vänligt bemötande och visar upp det goda Pajala. Det tror jag är oerhört viktigt för då känner man sig välkommen och då känner man att här vill jag bo, säger hon.