Lantbruk:

Överskott på ekomjölk

1:44 min

De senaste åren har mjölkproducenten Arla uppmuntrat till ekoproduktion. Men satsningen har gått lite för bra och nu produceras det mer ekomjölk än vad som går att sälja.

-- Just nu finns det inte plats för fler ekomjölksproducenter, säger Ann Freundenthal, marknadsansvarig på Arla för ekologiska produkterna.

Det produceras mer ekomjölk än vad vi konsumerar. Just nu hamnar överskottet av ekomjölk i de vanliga mjölkpaketen istället. Hur stort överskott det rör sig om vill inte Anne Freundenthal berätta.

Överskott
-- Det är faktiskt ett betydande överskott, men vi känner nog att vi har bra initiativ att kunna använda det överskott som finns, säger Ann Freundenthal.

Arla planerar nu genomföra olika satsningar för att öka försäljningen. Bland annat ska man marknadsföra ekoprodukterna mer, man ska skylta upp bättre i butikerna, man ska ta fram nya ekoprodukter och man ska också se över priset. Bo Johansson från Hovslätt har en annan ide.

-- Jag tycker man ska skriva att det är mjölk och sedan om det är eko eller inte spelar väl ingen roll.

Bengt-Åke Wärnbring från Jönköping köper själv ekologisk mjölk.

Mer reklam
-- Jag tycker man borde göra mer reklam för den och berätta om fördelarna, så att fler köper ekomjölk, säger Bengt-Åke Wärnbring.

Men om Arla inte kan få sin försäljning att öka, ja då är risken stor att flera av de bönder som producerar ekologisk mjölk idag får sadla om till vanlig produktion i stället, säger Ann Freudenthal.

-- Ja, om vi inte kan betala producenterna för de merkostnader de har i sin produktion, så kommer de inte kunna verka som ekomjölksproducenter.

Dan Segerson
dan.segerson@sverigesradio.se