En miljard firade in drakens år

Över en miljard asiater firade på måndagen in drakens år med fyrverkerier och fest, i förhoppningen att det ska föra med sig det välstånd som tecknet representerar.

I Kina följer förhoppningar om framgång och välstånd med det starkaste tecknet i den kinesiska zodiaken. Vidskepligheten lockar både till barnalstring och nya affärer.

Det kinesiska nyåret firades av över en miljard asiater i Kina och runt om i världen vid nymånen på måndagen. Parader utformade som ringlande drakar åtföljdes av de ständiga smällarna och upplysta natthimlar av fyrverkerier som skrämde bort förra årets olyckor i ritualer som är djupt rotade i skrock.

Drakens år är speciellt då det mäktiga tecknet representerar makt och rikedom. Otaliga par vittnar om hur de verkligen planerat att föda barn under drakens år för att ge avkomman extra kraft och styrka.

Sjukhussängarna i Pekings stora BB är redan fullbokade fram till augusti enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina och professionella barnvakter tar ut högre ersättningar under 2012.

Men drakens år kan också få konsekvenser för kinesiska investeringar och företag.

– Det anses vara lyckosamt att starta ett projekt eller ett företag, säger Tom Hart, som är professor emeritus på Handelshögskolan i Stockholm med Kina som specialitet, till TT.

– Befolkningen är fortfarande väldigt vidskeplig. Man blir förbluffad ibland hur starkt det är hos vanliga människor, det ingår i den kinesiska kulturen, säger Hart.

Ekonomer och statsvetare som följer utvecklingen i Asien vill dock inte lägga för stor vikt vid drakens inflytande, då marknadsekonomiskt tänkande genomsyrar det kommunistiska Kinas affärer.

Alla är inte dock lika hoppfulla inför drakens år. Astrologer och teckentydare, som feng shui-mästaren Raymond Lo i Hongkong, ser dystra skuggor i tecknet. I en intervju med BBC varnar Lo för att drakens år kommer att medföra naturkatastrofer, översvämningar och fortsatta ekonomiska nödtider.

TT