Mer i media: De ofrivilliga företagarna

Det var mycket beröm som kom in till Kaliber efter del två i granskningen av "De osäkert anställda". Men det blev också en diskussion om för- och nackdelar till att arbeta som egenföretegare eller konsult, den fördes i kommentarsfältet till nyheten om arbetsgivare som hyr konsulter i stället för att anställa. 

Det fanns även flera som kände igen sig i Kaliber om "De ofrivilliga företagarna".

På webbfrågan om du blivit uppmanad att starta eget för att få behålla ditt jobb var det över 60 stycken som svarade ja, även om flera kritiserade att det inte fanns ett blankt nejsvar. Det enda "Nej" som gick att välja innebar nämligen att man hade startat eget för att man ville det.

Flera nämnde även att de kände igen situationen med att hyra in konsulter i stället för att anställa i kommentarer, Dykaren var en av dem.   

Var på en arbetsplats som konsekvent tillämpade den strategin redan för 10 år sedan. De roade sig dessutom med att teckna "lojalitetsavtal" med sina "konsulter" som förband sig att inte ha några andra uppdragstagare än denna smygarbetsgivare.

I ett mejl skrev en lyssnare att man startat eget företag efter 17 års projektanställningar. 

Så efter 17 års projektanställningar - även innan jag blev egenföretagare - kände jag mig som en sociopat. Smälter smidigt in i nya sammanhang, men vågar inte hoppas på djupare relationer (vissa uppstår trots allt, som tur är :-) ). Men jag kände mig helt slut

Det blev även en politisk diskussion i kommentarsfältet som handlade om det var socialdemokraternas politik eller Alliansens politik som har lett fram till att situationen på arbetsmarknaden ser ut som den gör. Diskussionen i kommentarsfältet handlade annars till större delen om att vara F-skattare och att driva eget företag. 

Fördelar med..  Inte bara nackdelar med detta sätt att arbeta. De kan själva styra, säga nej till vissa  typer av jobb, ta liknande arbete fast hos andra, ta svarta pengar när möjlighet finnes  osv. Så inte bara nackdelar att vara egen.

Det var P;P som skrev det och fick snabbt svar på tal av Morgan Larsson. 

Så talar någon som uppenbarligen inte är egenföretagare själv. Det kan gälla för vissa, men långt ifrån de allra flesta och definitivt inte för dem som får fortsätta sin "anställning" som egen företagare. När jag började kollade Skatteverket att jag hade flera uppdragsgivare och inte var "fejkföretagare". Det är uppenbarligen ok idag. Och svarta pengar, det får man ingen pension eller sjukförsäkring på.

Andra ifrågasatte alternativet till att starta eget och i ett mejl önskade en lyssnare att Kaliber skulle ha tagit upp det.  

Ni får många bra svar men tyvärr hör jag inte att ni ställer rätt fråga. Istället för att fråga om företagen vill smita ifrån sitt arbetsgivaransvar så borde ni även ställa er frågan om inte arbetsgivaransvaret är för högt och därav skapar arbetslöshet eller tvingar in folk som f-skattare. Som ni tar upp i reportaget vill inte alla driva företag och tvingas då till något de inte vill, men om inte det alternativet hade funnits, vad hade då hänt? Alternativet är arbetslöshet.  

På Twitter kom direkta kommentarar om programmet. Emma som inte fick graviditetspeng upprörde, Mrs Major skrev 

@livlandell: Mest bisarra m dagens @SR_Kaliber :egenföretagmålaren som tvingades välja mln noll ersättn & exponera sitt ofödda barn för giftångor.

Sedan fanns det ju rent beröm också, Charlotte Högberg skrev: 

@charlohogberg: Va bra #Kaliber var om de ofrivilliga egenföretagarna & en allt mer urholkad arbetsrätt. Livsviktigt & högaktuellt. #P1

Så här såg resultatet från webbfrågan från Ekot ut: