Troligt att S utser ny partiledare snabbt

2:31 min

Under dagen väntas Socialdemokraternas verkställande utskott besluta om hur partiet ska ta fram en ny partiledare. Det lutar åt att det blir en kort process.

– Partistyrelsen kan besluta att utlysa en extrakongress eller man kan besluta att göra på ett annat sätt och utse en ny partiordförande, precis som man gjorde efter det fruktansvärda mordet på Olof Palme där partistyrelsen utsåg en tillförordnad ordförande som sedan fungerande fram till nästa ordinarie kongress. Båda scenarion är fullt möjliga. Hittills har jag hört fler som vill ha en snabb process där partistyrelsen utser en ordförande, säger partisekreterare Carin Jämtin.

Mycket talar nu för en snabb process. Likt partisekreterare Carin Jämtin bedömer Ekots källor att det finns stöd för en snabb process, såväl bland partiets distriktsordförande som i partistyrelsen.

Att det också är dags att modernisera och öppna upp partiledarval även inom socialdemokratin likt Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet, men att det just nu "inte är läge för det experimentet".

En presskonferens med besked var det landar väntas kallas in under dagen. En faktor som väger in i hur lång process det blir är vilka det finns att välja mellan. Och att den person som utses till ny partiledare har den enande och läkande förmåga partiet behöver. Sven Erik Österberg:

– Vi diskuterar naturligtvis kandidater men det gäller att hitta en samlande namn som kan göra partiet starkt igen, säger Sven-Erik Österberg. 

Sven-Erik Österberg, som tidigare just ansetts som en enande kraft, men som på senare tid provocerat en del partikamrater genom att han inte tydligt gett Håkan Juholt sitt stöd.

En som förra gången nämndes i spekulationerna är den tidigare näringsministern Anders Sundström. Enligt en källa fick Anders Sundström nu i helgen en fråga om han var intresserad och att Sundström då svarat nej.

Själv vill han inte kommentera, men hälsar via sin pressekreterare att hans fokus är Folksam och kommer så att vara även i framtiden.

Hittills har alla som svarat på frågan sagt att de inte vill. Senast Mikael Damberg. Han säger nu på morgonen till TT att Socialdemokraterna behöver ett annat ledarskap just nu. Också Tomas Eneroth gav besked att han inte kandiderar.

– Det är inte aktuellt, säger Tomas Eneroth.

Ekot har inte lyckats nå Tomas Östros för en kommentar. Annars har också Per Nuder, Stefan Löven, Tomas Bodström och Carin Jämtin sagt att de inte vill. Inte heller Veronika Palm, Ylva Johansson eller Sven-Erik Österberg.

– Jag har sagt att jag är väldigt tveksam och att jag inte kan se mig i den rollen. Jag tycker att jag gav ett ganska tydligt besked i Ekot här i går morse, säger Sven-Erik Österberg.

Sist ställer Ekots reporter frågan till Leif Pagrotsky.

Du var med och sa att du inte var kandidat förra gången?

– Det var förra gången, säger Leif Pagrotsky.

Hur är det nu?

– Det är likadant, säger Leif Pagrotsky.