Hårda ryska krav för invandrare

1:49 min

Rysslands premiärminister och presidentkandidat Vladimir Putin föreslår skärpta krav för den som vill invandra till landet. Kraven omfattar bland andra, examen i ryska språket, historien och litteraturen. Samtidigt varnar Putin för de starkare nationalistiska strömningarna i landet.

"Om det mångnationella samhället förgiftas av nationalismbacillen, ja då förlorar det sin kraft och sin stabilitet", skriver Vladimir Putin.

Nu har det skett, anser han, och problemen började redan när det mångnationella Sovjetunionen föll samman, skriver Putin i artikeln som ska ses som ett svar till de nationalister som vinner allt starkare stöd i dagens Ryssland.

Med den mycket populära bloggaren Aleksej Navalnyj i spetsen gick tusentals Moskvabor i höstas ut och demonstrerade under paroller som "Sluta mata Kaukasus".

Navalnyj riktade sin främsta kritik mot Vladimir Putin och landets ledning, som enligt hans mening göder de muslimskt dominerade delrepublikerna i norra Kaukasus, med pengar från Moskva.

Där i tåget fanns också extrema uppfattningar om att ryssarna är förtryckta i sitt eget land, medan minoriteter har specialrättigheter och centralasiater kommer hit och tar ryssarnas jobb.

Nationalismen i Ryssland skördar varje år tiotals dödsoffer när till exempel utländska gästarbetare eller studenter mördas, på grund av sitt utseende.

I artikeln varnar Vladimir Putin för just sådana budskap som "Sluta mata Kaukasus" och skriver att det inte dröjer länge innan vi också får höra "Sluta mata Sibirien, fjärran östern eller Ural", just en sådan inställning ledde till Sovjetunionens fall.

Vladimir Putins medel mot en sådan utveckling är att stärka det ryska som det kitt, den kulturella kod, som ska hålla samman samhället. Redan nästa år vill han införa examen i det ryska språket, den ryska historien och litteraturen för den som vill få status som invandrare i Ryssland.

Putin förespråkar även hårdare tag mot illegal invandring.

"Under århundraden har vi levt tillsammans. Vi kommer att fortsätta leva tillsammans. Och till dem som försöker dela oss säger jag bara: ni har ingenting att hämta", skriver Putin.