Demonstranter i USA kräver abortförbud

1:54 min

I Washington hölls en stor demonstration igår kväll i protest mot aborter. Och abortmotståndarna är på väg att vinna ny mark runtom i USA. Flera delstater försöker införa nya regler för att begränsa aborträtten.

– Abort är mord, skanderade demonstranterna som samlats i det iskalla duggregnet utanför Högsta Domstolen i Washington.

Tiotusentals människor deltog för att markera årsdagen av USA:s abortlagstiftning. Det är nu 39 år sen Högsta Domstolen fattade beslut om att tillåta aborter, men demonstranterna kräver att lagen ändras.

– Vi är här för att förbjuda alla aborter, för att rädda ofödda barn, sa Jennifer Leaf som gick i demonstrationståget tillsammans med sina sex barn.

Abortmotståndarna är på väg att skärpa lagarna runtom i USA. Flera delstater har infört egna regler för att minska antalet aborter.

Bland annat täcks aborter inte längre av försäkring i delar av USA. Och delstater som Texas har infört krav på att en gravid kvinna måste höra fostrets hjärtljud innan hon beslutar om eventuell abort.

Under förra året las rekordmånga förslag i delstaterna för att på olika sätt inskränka den gällande aborträtten.

Abortfrågan är också högaktuell i valrörelsen.

President Barack Obama försvarar rätten till abort, medan alla de fyra republikanska presidentaspiranterna vill riva upp den nuvarande abortlagstiftningen.

– Aborter är den absolut viktigaste valfrågan, sa Kathleen McCormack från New Jersey, som höll i ett plakat med texten: "stoppa dödandet av ofödda barn".