Halland

Mängder med Fentanyl skrivs ut

1:52 min

Läkarna i Halland skriver ut betydligt fler doser av missbrukarplåstret Fentanyl och Oxikodon än genomsnittet för resten av landet.

De båda smärtstillande läkemedlen Fentanyl och Oxikodon har det senaste året lyfts fram som nya allvarliga naroktikaproblem i Halland.
– Just för de här två läkemedlen så ligger vi högre när det gäller antalet förskrivningar än resten av landet men för den totala gruppen av smärtstillande läkemedel, opioidläkemedel, så tror jag vi ligger i jämförbar nivå, säger Magnus Bengtsson, informationsapotekare på läkemedelskommittén i Halland.

Under 2011 dog sex hallänningar efter missbruk av Fentanylplåster och nyligen inträffade två dödsfall i Halland som också misstänks bero på Fentanyl. I Laholm ser polisen ett växande problem med ungdomar som missbrukar Oxynorm som som tillhör gruppen Oxikodon-läkemedel.
Därför har nu läkemedelskommittén tagit fram statistik på hur förskrivningen av Fentanyl och Oxikodon ser ut i länet. Och siffrorna visar att det har förskrivits betydligt större mängd av de båda läkemedlen de fyra senaste åren i Halland jämfört med genomsnittet för landet.

Till exempel under en månad i somras så förskrevs det 66 procent fler doser av Fentanyl och 50 procent fler doser Oxikodon i Halland än riksgenomsnittet.
Men den stora skillnaden mellan Halland och riket behöver inte bero på att läkare skriver ut för mycket menar Magnus Bengtsson på läkemedelskommittén.
– Det kan vara så att vi väljer de här preparaten framför andra preparat i Halland.

För att få en bättre bild av om förskrivningen av de båda läkemedlen är rimlig ska man nu ta fram siffror på hur den totala situationen ser ut med förskrivning av smärtstillande läkemedel i Halland.
Men Magnus Bengtsson menar ändå att det kan finnas ett samband mellan det växande problemet med missbruket av Fentanyl och Oxikodon och den stora förskrivningen av dessa läkemedel i Halland.
– Ju större volymer, oavsett vad det handlar om, desto större risk att något av det hamnar på villovägar.