Johansson beredd säga ja på partiledarfråga

5:14 min

Tidigare folkhälsoministern Morgan Johansson tänker inte säga nej om han får frågan om att ta över partiledarrollen.

Varför skulle du säga ja?

– I ett sådant läge som partiet är nu tycker jag inte att nej existerar för någon som aktiv på den nivå som vi är. Då måste man vara beredd att ta på sig ett sådant här uppdrag. Samtidigt ser jag andra personer i ledningen som är mer lämpade för uppdraget än jag. Jag har nämnt bland annat Anders Sundström och Pär Nuder och Carin Jämtin. Men den principiella hållningen måste vara att de som har talesuppgifter för partiet måste vara beredda att ta på sig en sådan här uppgift. Det gäller naturligtvis också mig, säger Morgan Johansson till SR:s Alltid Nyheter.

De tre personerna som du nämner, vad är det för egenskaper du ser hos dem som skulle passa?

– Vad vi behöver nu är en tydlig statsministerkandidat, en person som på ett trovärdigt sätt skulle kunna ta på sig att leda en regering. Då är de tre personerna jag tänker på främst, säger Morgan Johansson.

Om du ser till dig själv, vad är det för egenskaper du innehar som gör att du skulle svara ja på den här frågan?

– Återigen, jag ser andra kandidater som är mer lämpade men jag har trots allt en ganska lång erfarenhet i politiken och har också statsrådserfarenhet. Jag har jobbat nära ett antal partiordföranden tidigare, säger Morgan Johansson i intervjun med Alltid Nyheters Mia Bryngelsson.

Johansson var aktuell som partiledarkandidat för drygt ett år sedan när Mona Sahlin avgick. Då menade han att partiledarjobbet inte gick att kombinera med tre små barn.

– Jag är inte aktuell för partiledarskapet. Jag har tre barn varav den äldsta är sju. Om jag ska gå in i ett uppdrag så måste jag veta att jag kan göra ett väldigt gott arbete och då handlar det om att lägga ned väldigt mycket tid, sade han till TT i november 2010.

Trots Morgon Johanssons uppmaning fortsätter ledande S-namn att nobba en eventuell partiledarfråga. 

Margot Wallström säger i en intervju med Värmlands Folkblad i dag att hon står fast vid sitt tidigare nej till att bli socialdemokratisk partiledare. Däremot kan hon tänka sig att ta andra uppdrag för partiet.

– Det får jag i så fall ta ställning till då. Men när det gäller frågan om partiledaruppdraget är svaret detsamma som tidigare, säger Margot Wallström.

Även kvinnoförbundets Lena Sommestad svarar nej på Ekots fråga om hon vill bli partiledare. Hon kandiderade förra året men säger att den kandidaturen inte längre är aktuell.

Mikael Damberg, ledamot i verkställande utskottet, vill inte kommentera Morgan Johanssons uttalande.

– Jag sitter själv i verkställande utskottet och hanterar frågorna, så jag deltar inte i mediespekulationerna kring olika namn, säger Mikael Damberg till TT.

– Men det är klart att socialdemokratin är i ett väldigt utsatt läge och nu har vi en diskussion om hur vi ska hantera den svåra processen med att utse en efterträdare till Håkan Juholt, och då tror jag att det är många som måste fundera på hur vi ska gå vidare tillsammans.

När Mona Sahlins efterträdare skulle utses pekades Mikael Damberg ut som möjlig efterträdare. Då sade han sig vara "beredd att ta ett större ansvar för partiet" men nu säger han sig inte vara en av kandidaterna.

Jag har sagt att jag inte är en kandidat till partiledare, därför att jag tror att socialdemokratin just nu söker ett annat ledarskap, och det är min ärliga uppfattning, säger Damberg till TT.