Minnesbilder av August Strindberg

45 min

Den 14 maj 1912 dog August Strindberg. Han anses vara en av Sveriges allra största författare och var redan under sin livstid mycket känd även internationellt. I arkivet finns det inspelningar med människor som stod den koleriske författaren nära.

Många kvinnor fanns det i Strindbergs liv. Alla beundrade de honom som författare, men så lätt som person var han inte alltid. Framförallt inte som äkta man, vilket hans tredje fru, Harriet Bosse kunde berätta.


1951 besökte Karl-Axel Arvidsson Kymmendö, där Strindberg tillbringat många somrar och också fann inspiration till Hemsöborna. En av dom som mindes honom var Ingegerd Berg, som gärna berättade om hur hon som fyraåring blev uppbjuden till dans av den hyllade dramatikern.

Lika populär var han inte hos hennes far, förlagan till Gusten i Hemsöborna, som aldrig kunde förlåta Strindberg för hur han porträtterat madam Flod, Gustens mor och Ingegerds farmor.Skärgården fortsatte att locka Strindberg även när han inte längre var välkommen som hyresgäst på Kymmendö. Midsommarafton 1899 kom han för första gången till Furusund där han hade släkt. Strindbergs systerdotter Märta Fröding mindes när Strindberg första gången gick i land på ångbåtsbryggan.


Anne-Marie Strindberg-Wyller var tio år när hennes pappa August Strindberg dog 1912. När hennes mamma, Harriet Bosse och Strindberg skildes blev kontakten med pappan tämligen sporadisk. Men de minnen hon bevarat och kunde berätta om för Bertil Perrolf, 60 år efter Strindbergs död, var de av en snäll, omtänksam och generös pappa.


In i det sista fortsatte Strindberg att uppskatta unga damer. Strindbergs sista fästmö har hon kallats, Fanny Falkner, som bara var 18 år när hon tackade ja till Strindbergs frieri och fick en fin förlovningsring. Men det blev en kort förlovning, efter bara några dagar ångrade sig den unga skådespelerskan, dotter till Strindbergs hyresvärdar i Blå tornet på Drottninggatan.
 


1957 samlades de skådespelare som 50 år tidigare varit med när August Strindbergs egen teater, Intima Teatern startade. Många skratt blev det när de mindes mötena med dramatikern i egen hög person. Bland de kvinnliga skådespelerskorna fanna också Fanny Falkner, som Strindberg hade ett extra gott öga till.