Solstorm kan orsaka strömavbrott på jorden

1:40 min

Solstormen som träffat jorden under eftermiddagen och kvällen har än så länge inte orsakat några störningar på jorden enligt Urban Brändström, rymdfysiker vid institutet för rymdfysik i Kiruna. Däremot utspelar sig ett starkt norrsken över norra Sverige just nu.

Urban Brändström är rymdfysiker vid institutet för rymdfysik i Kiruna och visar Nasas bilder på solutbrottet natten till i går.

– Det flyger ut en väldig massa material från solen. Här når den satelliten, det är det som ser ut som snö på bilden, och det här fortsätter nu mot jorden.

– Laddade partiklar som kommer flygande på det här viset kan störa ut elektronik. Nu är inte den här så kraftig att man räknar med stora störningar, men det kan hända att någon satellit i rymden startar om eller blir tillfälligt utslagen.

– Vi kan få störningar i elnät och i kommunikationssystem av olika slag, säger Urban Brändström.

Det har hänt förut att en solstorm orsakat strömavbrott i Nordamerika. I kväll är en klass 3-varning utfärdad på rymdvädrets femgradiga skala. Samtidigt, när solvinden sveper in mot jorden, kan det bli riktigt starkt norrsken som kan synas ända nere i Stockholmstrakten.

– Det är bara att hålla utkik mot himlen. Det är väldigt vackert med norrsken, säger Urban Brändström.

De kommande åren blir det vanligare med norrsken och chansen att se dem i hela landet ökar. Det gör också risken för att rymdoväder ska ställa till problem på jorden, för nu har solen haft en lugn period.

– Nu ökar solens aktivitet igen, så vi kan förvänta oss mer av sådana här saker. För tio år sedan hade vi inte lika mycket elektronik i samhället som vi har i dag. Så det är klart att de här störningarna kommer att påverka oss på ett eller annat sätt.

– Men det finns absolut ingen anledning att oroa sig, speciellt inte för den här störningen. De allra flesta är ganska godartade, man får bara ett vackert skådespel på himlen, säger Urban Brändström.