S säger nej till nytt utkast av EU:s finanspakt

1:21 min

Socialdemokraterna säger nej även till ett fjärde utkast av EU:s finanspakt och stoppar därmed Sveriges möjligheter att vara med. Beskedet kom från Socialdemokraternas riksdagsgrupp för en stund sedan.

Tommy Waidelich är Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman.

– Vi accepterar inte den senaste versionen av finanspakten. Vi tycker fortfarande inte att det senaste utkastet är tillräckligt tydligt och klart.

På vilket sätt anser ni att Sverige skulle bli uppknutna till euron genom att ansluta sig till det här avtalet?

– Rent juridiskt har det gått våra åsikter till mötes, när det gäller de delarna. Men fortfarande så är ju en viktig knäckfråga inflytelsefrågan.

Tommy Waidelich som ändå verkar medge att det förslag som nu finns är bra i den meningen att det slår fast att icke-euroländer inte är bundna av de hårdare budgetregler som nu ska införas.

Däremot är Socialdemokraterna missnöjda med Sveriges möjlighet att påverka de förslag euroländerna ska diskutera inom finanspakten. Som förslaget är i dag får Sverige bara information före och efter det att euroländernas regeringschefer möts.

Dessutom oroar sig Socialdemokraterna för påverkan av svensk lönebildning trots att det står i avtalet att arbetsmarkandens parter ska respekteras.

För statsminister Fredrik Reinfeldt innebär dagens besked att Sverige inte kan ansluta sig till finanspakten.

Men det kan bli fler förhandlingar eftersom nya utkast med nya skrivningar kan komma inför EU:s toppmöte i Bryssel på måndag.