IMF: Eurozonen är inne i en varaktig recession

1:51 min

Internationella valutafonden, IMF, hissade i dag varningsflagg när man presenterade sin konjunkturprognos för de närmaste två åren.

Den globala ekonomiska tillväxten är i fara och eurozonen är redan inne i en varaktig recession, menade analyschefen Olivier Blanchard när han presenterade de dåliga nyheterna.

– Låt mig börja med de dåliga nyheterna. Europa är krisens epicentrum men resten av världen påverkas allt mer, säger Olivier Blanchard.

För första gången sedan den ekonomiska krisen i Europa tog fart för två år sedan tror nu Internationella valutafonden att eurozonen är inne i en recession. De 17 euroländernas ekonomier väntas backa med sammanlagt 0,5 procent under året.

Det är en ordentlig nedskrivning jämfört med den tillväxt på drygt en procent som IMF trodde på så sent som i höstas. Men sedan dess har eurokrisen allvarligt fördjupats, menar analytikerna bakom rapporten.

Problemen i Europa tros också få en inbromsande effekt på världsekonomin i övrigt. IMF bedömer att den globala tillväxten blir 3,3 procent under 2012 i stället för de 4 procent som man trodde på för fyra månader sedan. Den enda regionen som inte får sina siffror reviderade är USA där tillväxten väntas hamna på knappt 2 procent. Motsvarande siffror för Kina är drygt 8 procent, enligt IMF.

– USA är det enda landet som inte fått sina siffror nedskrivna, säger Olivier Blanchard.

Även svenska Swedbank presenterade sin konjunkturrapport i dag. Den visade bland annat att Sverige haft negativ tillväxt det senaste kvartalet.

Bankens chefsekonom Cecilia Hermansson menar att den utvecklingen kan komma att hålla i sig om inte eurokrisen går mot en lösning.

– Vi ser i och för sig inte att det finns någon större sannolikhet för ett sammanbrott i valutaunionen. Däremot för en svagare utveckling med en kräftgång som i fjol. Det skulle göra att svensk ekonomi får en recession som håller i sig längre och blir svårare att komma tillbaka från, säger Cecilia Hermansson.