Estlands president trött på att betala för EU-slarv

2:00 min

Det är ohållbart att fattiga länder i Östeuropa ska fortsätta betala för andra EU-länders slarv och bristande ansvar. Det säger Estlands president Toomas Hendrik Ilves, som var på Sverigebesök i veckan.

Under en föreläsning i Stockholm spelar den estniske presidenten upp ett youtube-klipp ur den tecknade serien Karl-Alfred, där den lata och glupska Frasse dyker upp i Karl-Alfreds och Olivias nyöppnade hamburgerbar och levererar den klassiska repliken "I'll gladly pay you tuesday for a hamburger today". En replik tacksam att använda för den som vill påtala någons bristande ekonomiska ansvarskänsla.

Hur kan det vara rimligt att Estland, som inte visat upp budgetunderskott på två år och som förra året röstade för de utökade befogenheterna i EU:s räddningsfond EFSF, men som alltjämt är ett fattigt land... hur kan det vara rimligt att vi ska fortsätta lösa ut länder som struntat i de regler som vi varit absolut tvungna att följa för att ens få vara med, frågar sig den estniske presidenten Toomas Hendrik Ilves.

– Vi löser ut länder som beter sig så som man inte skulle bete sig, säger han.

Åtta år efter den stora utvidgningen av EU är det rent löjligt att tala om gamla och nya medlemmar, säger president Tomas Ilves. Men den uppdelningen återspeglas fortfarande, menar han, i till exempel jordbrukspolitiken där många östeuropeiska länder och i synnerhet de baltiska staterna, på grund av historiska produktionskurvor, får mycket lägre stöd än äldre medlemmar.

– Vi har en situation i jordbrukspolitiken, där ett land som mitt får en tredjedel av vad så kallade gamla medlemmar får.

Jag frågar president Ilves om Reinfeldt som nordisk samarbetspartner inte borde ha bättre koll på Estlands statsfinanser.

Så hur uppmärksammas då Estlands ekonomiska ansvarstagande här i Sverige? Inte så mycket verkade det som i förra veckan, när statsminister Fredrik Reinfeldt inte nämnde landet i en tv-intervju utan i stället påstod att Sverige var det enda EU-landet med överskott.

Den estniske presidenten skrattar vant åt frågan.

Kanske hade Reinfeldt sett den roliga kartan som finns på Internet... En karta där Sverige och de baltiska länderna är avbildade. Men där Estland ligger står det "Lilla Sverige".

Det händer att folk glömmer att vi finns, säger han.