Pessimism präglar mötet i Davos

1:28 min

I dag inleds Världsekonomiskt Forum i Davos. Här möter politiska ledare från hela världen näringslivstoppar och ledande akademiker från många olika forskningsfält. Bakgrunden är mörk, den optimism som präglade mötet för ett år sedan har förbytts i ökad oro. Det visar en världsomspännande undersökning som presenterades i går kväll.

– Optimismen som vi hade sett byggas upp sen finanskrisen har börjat minska, säger Dennis Nally, ordförande för världens största konsult och revisionsfirma: Price Waterhouse Cooper.

Här i ett snötäckt Davos, presenterade han i går kväll företagets årliga globala undersökning om vad företagsledare tror om framtiden.

Och resultatet är tydligt. Från bottennoteringen under brinnande finanskris år 2008, har företagsledarna sett allt ljusare på företagens framtidsutsikter under de närmaste tolv månaderna. Men nu har det vänt neråt igen. Nästan var femte optimistisk företagsledare har förvandlats till pessimist. I fjol såg 48 procent mycket ljust på framtiden, nu är det 40 procent.

Och orsaken, säger Denis Nally, är att det har blivit allt tydligare, att osäkerhet tycks ha blivit ett normaltillstånd.

– Vi hade osäkerhet om efterfrågan, vi fick osäkerhet om vilka regleringar som skulle komma. Och nu har vi ovanpå alltihop fått en osäkerhet om hur staterna ska klara sina finanser, säger Dennis Nally. Det är försiktighet som gäller.