Protesterna överröstar firandet i Kairo

I Egypten firas i dag ettårsdagen av revolutionen. Hundratusentals människor har samlats på Tahrir-torget för en blandning av fest och protest.

Man firar att Egypten har fått sitt första demokratiskt valda parlament på 60 år, men man protesterar också mot militärstyret och åsikterna om revolutionen går isär.

Jag står inklämd i en människomassa och just nu kan jag inte röra mig ur fläcken, Tahrir-torget är fullpackat och ändå har alla demonstrationståg som är på väg hit från andra delar av staden, ännu inte anlänt.

Det jag hör omkring mig här är framförallt slagord mot militären, till och med en talkör som säger: "folket kräver dödsstraff för fältmarskalk Tantawi".

Men här finns också många av det Muslimska brödraskapets anhängare som i första hand firar demokratin och tackar militären för att de bidrog till att Egypten kunde genomföra sitt första demokratiska val på 60 år.

Fatma har åkt buss i tre timmar för att komma hit och hylla revolutionen och revolutionärerna,

– Det här är en historisk festdag, säger hon.

Ändå ser det ut som om denna dag på Tahrir-torget framförallt blir en dag av protest och inte fest. Filmfotografen Sayed el Fil säger att han kommit i dag för att protestera mot att regimen faktiskt sitter kvar.

– Militärstyret är bara en variant av Mubarak och revolutionens mål: bröd, frihet och social rättvisa är inte i närheten av att uppfyllas. Revolutionen fortsätter, säger Sayed.

När en militärorkester gjorde entré på torget tidigare, dränktes musiken av ropen: "ner med militärstyret" och orkestern fick föras bort i bussar.