Lyssnare ställde Reinfeldt mot väggen om euron

3:53 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt frågades under eftermiddagen ut i ett telefonväkteri i Studio Ett i P1. Bland annat kom frågor om Sveriges deltagande i den omdiskuterade europakten från Charlotte Kärrstedt på Lidingö.

– Vi har ensidigt deklarerat att vi inte avser att gå med i euron förrän eller med mindre att svenska folket ändrar sig. Det vi nu diskuterar i finanspakten är skrivningar som ska tydliggöra att det finns respekt för det ensidiga svenska ställningstagande som då snart är tio år gammal, sa Fredrik Reinfeldt.

– Nu är inte finanspaktens alla skrivningar färdiga, men jag menar att i de utkast och diskussioner som pågår så känner jag mig trygg i att vi kan säkerställa att detta respekteras. Sverige kan ingå i finanspakten utan att det binder Sverige på något sätt, och med respekt för att vi själva bestämmer om vi vill vara med i euron eller inte.

Fredrik Reinfeldt fick också frågor om försämringar i sjukförsäkringen från Bengt Hansson från Skepplanda mellan Göteborg och Trollhättan.

– Jag vill bara säga att alla är överens om att fler ska jobba...

– Nej, alla är absolut inte överens om detta. Det är huvudkonflikten i svensk politik hur vi ska lägga grund för att fler ska arbeta, sa Fredrik Reinfeldt.

– Då säger du alltså att genom att försämra så jobbar folk mer och det tror inte jag på, replikerade Bengt Hansson.

– Nej, det har jag nu flera gånger motsagt dig att det inte är så vi beskriver det.

– Men det är verkligheten.