EU-förslag: Tvinga Facebook ge tillbaka bilder

1:45 min

Alla EU-medborgare ska själva äga rätten till personuppgifter som de delar med sig av på internet. Enligt ett nytt lagförslag i dag ska man som internetanvändare "ha rätt att bli glömd", säger EU:s justitiekommissionär Vivianne Reding.

– Rätten att bli glömd är kopplad till att persondata tillhör den aktuella personen.

Om Vivianne Redings nya lagförslag om dataskydd inom EU går igenom ökar det makten hos dem som använder sociala medier som Facebook.

Om du väljer att lämna det sociala mediet ska du, enligt lagförslaget, ha rätt att kräva tillbaka alla de uppgifter som du har lämnat till företaget, till exempel dina bilder.

Enligt flera källor övervägde EU-kommissionen att lägga förslag om dataskydd som skulle ha gjort det svårt för till exempel privata bloggare att skriva personliga saker om andra människor. Det finns nu inte med i EU-kommissionens slutliga förslag, vilket gläder EU-parlamentarikern och piratpartisten Christian Engström.

– Det skulle i så fall ha varit en fullständigt oacceptabel inskränkning i rätten att uttrycka åsikter och det fria ordet, säger han.

Engström menar att det nu gäller att bevaka så att inte den här typen av förslag på nytt smyger sig in i den nya dataskyddslagen när frågan nu ska förhandlas av EU-parlamentet och EU-ländernas regeringar.

– Bryssel är lobbyisternas stora honungskaka, som de svärmar runt. Vad som helst kan komma in, om man inte är uppmärksam.

Förslaget om ny dataskyddslag kan få stor betydelse även för europeiska företag. Tanken är bland annat att företagen ska få mindre byråkrati kring frågor om dataskydd, vilket beräknas spara runt 20 miljarder kronor per år, enligt EU-kommissionen.