Snabb lösning på S-krisen sågas av bedömare

2:23 min

Det mesta tyder på att Socialdemokraternas partistyrelse utser en ny ledare redan på sitt sammanträde på fredag. I går kväll kom beskedet att samtliga distrikt nu accepterar en snabb lösning, men det finns fortfarande socialdemokratiska tyckare som är missnöjda med att det ska gå så fort.

– Att i det här läget säga ”nu ska vi lägga locket på och partistyrelsen ska se ut en ledare bara för att det är kris, men annars tycker vi öppenhet är okej”, det tycker jag är helt förkastligt, säger Lotta Gröning, som bland annat skriver krönikor i Expressen.

I går kväll gav partisekreterare Carin Jämtin beskedet att den nya socialdemokratiska ledaren ska utses av partistyrelsen i samråd med distrikten. Samtidigt var beskedet att det sedan ska bli mer öppenhet, när partiet väljer ledare på sin kongress nästa år.

– Det finns en stor samstämmighet om att vi på något sätt ska utveckla valprocesser inför ordinarie kongresser. Men hur öppenheten ser ut, det kan man göra på massa olika sätt. Jag tror det kommer att finnas över 100 000 åsikter om det är rätt väg eller inte, sa Carin Jämtin.

Tidigare i veckan var det många som uttalade sig för en mer öppen tillsättning av partiledare inom Socialdemokraterna, som liknar de val som nyligen gjorts i Centerpartiet och Vänsterpartiet till exempel.

Men för varje dag som gått sen Håkan Juholt avgick har allt fler socialdemokrater kommit fram till att det i nuvarande läge krävs en snabb lösning.

Nu står alltså samtliga 26 partidistrikt bakom att partistyrelsen får utse nästa ledare. Men Göran Greider, som är chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, tror att det är fel beslut.

– Samma grupp som nyligen chockat Håkan Juholt efter ett internt inbördeskrig ska nu få fram en kompromisskandidat som dessutom står på mark som skälver av interna motsättningar, det känns inte som ett framtidsrecept direkt, säger Göran Greider.

Finns det någon som skulle klara det?
– Ja, det är möjligt att man kunde kalla in norske statsministern, eller nånting.

Flera andra ledarskribenter har samma uppfattning, och även förre justitieministern Thomas Bodström håller fast vid att Socialdemokraterna borde ha en extra kongress där flera kandidater öppet får konkurrera om posten.

Nu kommer det alltså inte att bli så, och det kan gå illa menar Göran Greider.

– Näste man eller kvinna till rakning kan också plötsligt finna sig stå i ett minfält.