Ekot direktrapporterade om S-krisen 26 januari

Socialdemokraternas verkställande utskott vill se IF Metalls ordförande Stefan Löfven som näste partiledare. På en presskonferens på torsdagseftermiddagen presenterade partisekreterare Carin Jämtin Stefan Löfven som verkställande utskottets förslag till partistyrelsen. Ekot Rapporterade direkt.

Följ Studio Ett om Socialdemokraternas nya partiledare.

16:08: Förra partiledaren Mona Sahlin välkomnar VU:s beslut. "Stefan Löfven är en trygg och modig kille som har möjligheten att samla ihop partiet i en svår tid. Stefan Löfven vet vad jobbpolitik är och kan nu förnya och stärka vår företagarpolitik för nya och bättre jobb. Ett klokt val!", skriver hon i ett uttalande.

16:07: Den nyss avgångne partiledaren Håkan Juholt ger Stefan Löfven sitt fulla och helhjärtade förtroende. I ett sms till TT skriver han: "Jag är mycket glad, tacksam och lättad över att Stefan Löfven i denna för oss socialdemokrater svåra period är beredd att axla ansvaret för partiet."

Juholt lyfter fram att Löfven är en "stark företrädare för socialdemokratins starka framgångsmodell byggd på tillväxt och solidaritet".

"Det är viktigt att den nye partiordföranden nu får det stöd och förtroende som behövs för att framgångsrikt hävda socialdemokratins idéer och politik samt leda oss tillbaka till regeringsmakten senast i 2014 års val", skriver han i meddelandet till TT.

15:30: Förre statsministern Ingvar Carlsson kommenterar VU:s beslut i ett pressmeddelande:

"Stefan Löfven och jag har tidigare suttit tillsammans i ledningen för Olof Palme Internationella Center. Han visade stor kunskap och engagemang för internationella frågor. Stefan Löfven är alltså inte bara en erfaren och modig facklig ledare. Han har en bred politisk kompetens. Jag är övertygad om att med honom i ledningen kommer socialdemokratin att spela en allt viktigare politisk roll i Sverige och även i Europa och världen i övrigt".

15.07: Pressträffen avslutas.

Stefan Löfven säger att han inte kommer att lämna fler kommentarer eller svara på frågor förren partistyrelsen har sagt sitt i morgon.

15:07: - Det är viktigt att vi jobbar tillsammans i vårt parti. Vi ska utveckla partiet till att bli ett öppnare parti. Vi vill ha fler medlemmar med olika erfarenheter och bakgrund.

– Jag är övertygad om att vi måste koppla ihop människors utveckling med rättvisa och solidaritet, fortsätter Löfven.

– Vi har de framtida lösningarna på de framtida problemen. Som partiordförande tänker jag lägga stor vikt vid hur politiken kan frigöra betydligt mer av människors kraft och därmed också alla Sveriges möjligheter. Under min uppväxt fick jag se en hel del orättvisor på nära håll. Då väcktes mitt politiska engagemang som har funnits med sedan dess och stärkts som facklig ledare, både här i Sverige men också internationellt, säger Stefan Löfven.

– Om jag blir vald ser jag fram emot att arbeta med Carin Jämtin, säger Stefan Löfven.

– När jag tittar ut i Sverige i dag ser jag att vi behöver betydligt mer av socialdemokratisk politik, sade Löfven när han fick ordet.

15:05: – Jag är väldigt stolt och glad, säger Stefan Löfven.

– Det viktigaste är det socialdemokratiska hjärtat och de goda ledaregenskaperna, motiverade hon VU:s beslut.

– Jag är väldigt stolt och glad över att vi kan presentera Stefan, säger Carin Jämtin.

15:04: Efter moget övervägande och lite diskussioner tänker vi föreslå Stefan Löfven till ny ordförande för Socialdemokraterna i Sverige.

15:03: Vi har gemensamt beslutat oss för att ha en snabb process trots att vi egentligen vill ha en öppen process, säger Carin Jämtin.

– Vi har mötts av en stor, stor vilja till förnyelse, inleder Carin Jämtin.

15:01 Carin Jämtin och Stefan Löfven kommer in.

14:59: Carin Jämtin väntas snart inleda presskonferensen.

– Jag tycker att det är ett jättebra val. Jag tycker att vi har gjort ett jättebra jobb som har nominerat honom. Han är inte vald ännu men vi har nominerat honom och sedan får partistyrelsen fatta beslut i morgon. Vi tror att han är väl respekterad och väl förankrad. Han är känd för sin kreativitet och öppenhet för nya lösningar, inte minst under den förra krisen och öppenhet för frågor om tillväxt. Det har varit avgörande när jag har stött hans namn, plus att jag har lärt känna honom som en omdömesgill och stabil person, säger Leif Pagrotsky till Ekots Erik Ridderstolpe.

13:56: Leif Pagrotsky bekräftar att verkställande utskottet föreslår metallbasen Stefan Löfven som ny partiledare för Socialdemokraterna. Det sa han till reporterar utanför högkvarteret på Sveavägen alldeles nyss.

13.05: Socialdemokraterna har kallat till en pressträff klockan 15.00. Ekot sänder den direkt här på webben.

12:07: Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach kommenterar Stefan Löfven:

– Han upplevs som en samlande kandidat som ingen sida har särskilt mycket emot, säger Fredrik Furtenbach i Alltid Nyheter.

11:57: Alltid Nyheters reporter Ulf Bungerfeldt gav sig ut på stan för att samla reaktioner om Stefan Löfven.

Klockan 13.00 chattar S-kännaren Christer Isaksson på ekot.se

11:53: Harald Gatu, reporter på den fackliga tidningen Dagens Arbete har följt Stefan Löven under hans tid som ordförande för IF Metall. Han beskriver Löfven som ödmjuk och en "präktig grabb."

– Han är uppväxt i klassiska Ådalen dit han kom som barnhemsbarn, säger Harald Gatu.

11:41: I november 2010 kommenterade Stefan Löfven varför Socialdemokraterna förlorade valet 2010 när han medverkade i Ekots lördagsintervju:

Det han saknade under valrörelsen då var en analys om vad som är Socialdemokraternas riktning, vart partiet är på väg och vilka problem partiet vill ta tag i.

– Jag märker på arbetsplatserna, det finns en oro över vad globaliseringen faktiskt innebär. Vi ser den som en stor möjlighet för svensk industri, men den har också faror. Det här är en oro som vi inte har lyckats ge uttryck för. Och jag tycker att det är viktigt att vi tar avstamp i politiken utifrån människors vardag och man ger en bild av vad vi vill åstadkomma i det sammanhanget, säger Stefan Löfven.

11:28: Peter Wolodarski, ledarskribent på Dagens Nyheter, säger kommenterar Stefan Löfven i en intervju med SR:s Alltid Nyheter.

– Jag tror att partiet har ett behov av en stabil, trygg och kanske lite tråkig ledare.

11:16: Anna-Klara Bratt på tidningen Feministiskt perspektiv är besviken på uppgifterna om att Stefan Löfven blir ny S-ordförande.

– Det känns som om man springer och tar till traditionella lösningar från förra seklet. Jag tycker att det i sådana fall fanns andra kandidater som borde ha legat närmare, till exempel Wanja Lundby-Wedin om man vänder sig till fackföreningsrörelsen, säger Anna-Klara Bratt till SR:s Alltid Nyheter.

11:07: I raden av personer som befinner sig i periferin, så skriver Jytte Guteland, S-debattör och tidigare SSU-ordförande, i ett sms att Löfven är rätt person:

"Ödmjuk, lyhörd, men också redo att ta svåra beslut för att komma ur omöjliga lägen. Han behöver öppna och syresätta både vår politik och vår partiorganisation"

10:38

10:26: Irene Wennemo, tidigare samhällspolitisk chef på LO och numera socialdemokratisk krönikör och huvudsekreterare i socialförsäkringsutredningen är överraskad över att Löfven pekas ut som ny S-ledare.

– Det är litet överraskande med tanke på att han inte sitter i riksdagen och att det inte alls finns någon tradition att ta in personer från den fackliga världen på höga positioner inom socialdemokratin. Han har ett litet gubbigt framträdande men han är motsatsen till Juholt. Inte särskilt karismatisk, briljerar inte, men är trygg och påläst, säger inte ogenomtänkta saker, säger Wennemo till TT.

Att locka tillbaka medelklassväljare i storstäderna har inte varit högsta prioritet när man bestämt sig för Löfven, tror Wennemo.
-Det är ett annat läge nu än när Mona valdes. Man tappar till SD, unga missnöjda män, LO-medlemmar, och man är rädd för att tappa mer till Vänsterpartiet, säger hon.

10:24: VU-ledamoten Lena Micko poängterade att det nu finns en person föreslagen.

– Nu är vi samlade för att föreslå en partiordförande. Vi har ett väldigt bra verkställande utskott som är överens. Några namn kan jag inte kommentera nu, sade hon till TT på väg in till mötet.

10:19: VU-ledamoten Anneli Hulthén bekräftar för TT att VU har enats om ett namn. Det ska nu förankras i distrikten.

Hon fick frågan om VU är säkert på att det finns stöd för det namnet:

– Det vet vi inte, det är därför vi har frågat våra partidistrikt, säger hon.

10:14: Eftersom Löfven inte sitter i riksdagen väntas gruppledaren sköta partiledardebatterna där tills vidare.

En källa med insyn i verkställande utskottet säger att inga andra personförändringar inom partiet kommer att meddelas i samband med att Löfven presenteras som blivande partiledare.

Det kommer att dröja innan Löfvens "nya lag" presenteras.

En källa med insyn i verkställande utskottet säger att Löfven har valts för att han är ett samlande namn, och har stor kompetens inom rätt område:arbetsmarknad. Dessutom är han inte förknippad med partivänstern som förre partiledaren Håkan Juholt.

10:13: VU-ledamoten Anneli Hulthén säger att arbetet fortsätter:

– Vi håller fortfarande på att mötas. Vi ringde runt i går till distrikten och nu ska de få grunna på saken.

På frågan om VU har letat klart svarar hon:

– Jag hoppas det.

Bland de sista att anlända till mötet var Mikael Damberg:

– Vi är väldigt nöjda med att vi börjar närma oss fredag nu och ska jobba vidare nu under dagen, sade han på väg in till mötet.

Strax efter kom Sven-Erik Österberg som inte ville kommentera uppgifterna om Löfven.

10:12: Peter Hultqvist var även han mycket fåordig på väg in till VU-mötet.

– Vi kommer att berätta när det är dags att berätta, säger Hultqvist till TT.

På frågan om han tycker att Löfven är en bra kandidat svarar han:

– Stefan Löfven är en av många alldeles utmärkta kandidater.

Flera andra VU-ledamöter, bland dem fanns Tomas Eneroth och Veronica Palm, kom till Sveavägen utan att vilja säga någonting alls.

10:01: Stefan Löfven sade på vägen in till VU-mötet:

– Vi ska fortsätta mötet nu. Jag kommer att vara jätteglad att fortsätta bygga . . . vi ska tillsammans bygga en stark socialdemokrati, mer kommer jag inte att säga nu.

09:58: Stefan Löfvens mamma bekräftar för P4 Västernorrland att sonen förslås som ny partiledare för S.

– Han ringde i går och berättade det, men sade samtidigt att det skulle vara hemligt till och med på fredag.

Ekot har nu egen bekräftelse om att det är Löfven som är kandidaten.

– Om VU kommer att gå ut med namnet i dag eller om man väntar till imorgon vet vi inte ännu, sa Ekots inrikespolitiska kommentator Inger Arenader nyss i P1-morgon. 

– Jag kommer inte att kommentera någonting, sade Löfven till Expressen efter mötet med partiets verkställande utskott, där han är ledamot, natten till torsdagen angående ryktena om att han blir ny S-ledare.

Partistyrelsen väntas på fredagen officiellt tillkännage ett namn.

Löfven har tidigare sagt att han inte kandiderar till partiledarposten. Så sent som den 23 januari upprepade han själv inte kandiderar till partiledarposten när han fick frågan från TT.

Malmös socialdemokratiska kommunstyrelseordförande Ilmar Reepalu säger till P4 Malmö att Löfven är ett utomordentligt bra namn.

Det finns ännu inga uppgifter om vem som ska fylla funktionen som gruppledare i riksdagen.

Enligt uppgift till Ekot är Sven-Erik Österberg inte föreslagen, påtänkt eller diskuterad för att återgå till uppgiften som gruppledare i riksdagen för socialdemokraterna.

Under sin tid som ordförande för IF Metall har Löfven bland annat sagt att kärnkraften inte bör avvecklas i förtid. Har har också pekat ut ekonomisk tillväxt som huvudfråga för socialdemokraterna.

Carin Jämtin får enligt uppgifter till TT sitta kvar som partisekreterare.

Om Stefan Löfven väljs blir det första gången en socialdemokratisk partiordförande hämtas från LO.