Löfven ses som ett samlande namn

Stefan Löfven ville inte bekräfta uppgiften om att han blir ny S-ledare när han gick in till Socialdemokraternas verkställande utskott som återupptog sitt möte vid tiotiden i dag.

– Nu är det så här att vi ska fortsätta ett möte här på förmiddagen och att jag kommer att vara jätteglad att få fortsätta bygga...hrm...Vi ska tillsammans nu bygga en socialdemokrati och något mer har inte jag att säga utan ni får vänta lite grann.

Varför ställer du upp?

– Jag bekräftar ingenting...

Stefan Löfven vill ännu inte bekräfta uppgifterna om att det är han som föreslås som ny partiledare för det Socialdemokratiska partiet. Men för den som lyssnade noga avslöjade han sig lite i sitt svar till journalisterna vid partihögkvarteret på Sveavägen.

Flera källor bekräftar för Ekot att Socialdemokraternas verkställande utskott enats om att föreslå Stefan Löfven. På väg in sa ledamoten från Göteborg Annelie Hulthén att ett förslag till namn har skickats ut till partidistrikten som hon trodde att partiet kan enas kring:

– Jag hoppas det, jag kommenterar inte namnet mer nu utan det får vi ta längre fram, säger Annelie Hulthén.

Stefan Löfven sitter inte i riksdagen och har ingen ministererfarenhet, och har därmed inte tränats i riktigt tunga politiska debatter. Han har också varit tydlig för ett EU-medlemskap, och för kärnkraft och blev uppmärksammad när IF Metall hoppade av LO:s samordning om jämställdhetspotter. 

Stefan Löfven var kritisk till hur samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet fungerade i valet och efter valnederlaget 2010 gjorde han följande analys i Ekots Lördagsintervju:

"I valrörelsen var vi mycket i verktygslådan och jag tycker inte att vi hade en helt felaktig politik, det är inte det att vi behöver vända helt blad här men det blev mycket om konkreta åtgärder, propositioner och budgetposter och så vidare som var för sig var faktiskt rätt bra tycker jag men den här analysen, var är riktningen för partiet, vart är det vi är på väg, vad är det för problem vi vill ta tag i - den helheten, vill jag påstå, den saknas."

Stefan Löfven ses som ett samlande namn i partiet - som alla kan ha förtroende för.

Han har inte deltagit i de interna striderna som rör Håkan Juholt.

Peter Hultqvist, VU-ledamot från Dalarna, vill inte bekräfta att Stefan Löfven föreslås som ny partiledare, men är positiv:

– Stefan Löfven är en utav många alldeles utmärkta personer.

Sedan Håkan Juholt avgick i helgen har det verkställande utskottet varit tydligt med att partiet behöver ett breddat ledarskap. Eftersom Stefan Löfven blir en partiledare utanför riksdagen, får gruppledaren där och den ekonomiskpolitiske talespersonen en tyngre roll. Poster som sannolikt kommer att föreslås senare eftersom Stefan Löfven formellt ska få forma sitt lag.