Blandade reaktioner på förslaget om Löfven

2:18 min

Socialdemokratiska verkställande utskott föreslår Stefan Löfven som ny partiledare, erfar Ekot och andra medier. Nu börjar reaktioner på förslaget komma.

Många vill avvakta med att kommentera uppgifterna om att Stefan Löfven skulle vara den som i morgon föreslås bli ny partiledare för Socialdemokraterna.

Men en av dem som ändå väljer att uttala sig är Agneta Gille, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Uppsala. Hon tror att han skulle göra ett bra jobb om han tar över som partiledare.

– Han är en väldigt god socialdemokrat och han har en väldigt, väldigt god kunskap om partiet. Han har också den fackliga förankringen och den fackliga kunskapen med sig. Främst är det att han har ett lugn, han har bra ledaregenskaper och är en duktig talare. Han har de egenskaper som vi har efterfrågat, säger Agneta Gille.

Få av dem som gick in på morgonens verkställande utskott ville uttala sig, men säger att det finns en person föreslagen som nu ska förankras i distrikten.

Det är många socialdemokrater runt om i landet som just nu inte vill tala om uppgifterna om Löfven som föreslagen ny partiledare. Däribland Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU och flera kommunalråd som varit kritiska till Håkan Juholts partiledarskap.

Malmös kommunalråd sedan många år, Ilmar Reepalu tycker Löfven skulle vara ett bra val.

– Stefan Löven är ett utomordentligt bra namn. Det är en kille som är klok, han är genomtänkt i det han gör, han har en väldigt stark facklig förankring, han ser samhället utifrån metallarens utgångspunkt, liv och ögon. Jag tror att vi behöver sådana som leder vårt parti faktiskt är bättre på att bedöma hur livet är för vanliga människor, säger Ilmar Reepalu

Stefan Löfven har som ordförande för Metall vid flera tillfällen varit oense med andra LO-förbund. Bland annat ställde han sig inte bakom LO:s jämställdhetspott.

Lena Sommestad, ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund är noga med att hon inte vill kommentera namn, men just jämnställdhetspotten är viktig fråga.

– Det är självklart så att det viktigaste är att vi får en ledare som bygger ett jämställt lag där både kvinnor och män får tydliga ledarpositioner och verkligen kan komma fram på ett bra sätt. Sedan är det viktigt att driva kvinnors frågor på ett tydligt sätt. Vi har stora och viktiga jämställdhetsfrågor i det svenska samhället som behöver lyftas. Det hoppas vi verkligen att en ny partiledare gör, säger Lena Sommestad.

Lotta Gröning, krönikör i Expressen och S-debattör har inget emot Stefan Löfven, men är inte helt nöjd med valet.

– Jag hade mer trott att Carin Jämtin skulle få fortsatta att leda det här arbetet tillsammans med övriga och att man sen hade en öppen process där man har tagit fram kandidater som själva har klivit fram och vill bli partiledare, det hade varit mer schysst, säger Lotta Gröning.

Anna-Klara Bratt på tidningen Feministiskt perspektiv är besviken.

– Det känns som om man springer och tar till traditionella lösningar från förra seklet. Jag tycker att det i sådana fall fanns andra kandidater som borde ha legat närmare, till exempel Wanja Lundby-Wedin om man vänder sig till fackföreningsrörelsen, säger Anna-Klara Bratt.