Löfven beskrivs som trygg och förenande kraft

1:44 min

Vem är mannen som på fredag väntas ta över som partiledare för Socialdemokraterna? Ekots reporter Sigrid Edsenius utreder frågan om den hittills ovillige ledaren.

Stefan Löfven är 54 år och är sedan 2006 ordförande i IF Metall.

Han är född och uppvuxen i Örnsköldsvik och är svetsare till yrket. På sitt första jobb på företaget Hägglund & söner i Örnsköldsvik inledde han även sin fackliga karriär.

Sedan mitten av 90-talet är han anställd på Metalls förbundskontor i Stockholm och har där bland annat arbetat som internationell sekreterare och förhandlingsombudsman innan han blev ordförande.

Redan efter Mona Sahlins avgång var Stefan Lövfen en av de som kom på fråga för partiledarposten men han valde då att tacka nej.

I Ekots lördagsintervju sa han så här till Tomas Ramberg efter att en annan socialdemokratisk tungviktare, Björn von Sydow, fört honom på tal som kandidat:

– Björn von Sydow är en klok man, men i det här fallet så undrar jag. Nä då, men det är inte aktuellt så...

Varför då?

– Därför att jag har inga sådana ambitioner och det finns andra som kommer att ta över det här. Jag vill vara ordförande för IF Metall. Så länge kongressen tycker det så vill jag vara det. Vi kommer att ordna det här, sade Löfven då.

När frågan om partiledarskap nu blev aktuell igen har han åter valt att säga nej.

– Jag kandiderar inte till någon partiledarpost och det är klart, sade Löfven i Ekot för bara ett par dagar sedan.

Han beskrivs av vänner och arbetskamrater som Ekot har talat med som en lugn och trygg person, som har ett brett samhällsintresse vid sidan av sitt intresse för musik och hockeylaget Modo.

Han har också enligt vännen Göran Nilsson i Örnsköldsvik en förmåga att få folk att fungera tillsammans.

Så här beskrev Löfven själv i Ekot strax efter Håkan Juholts avgång hur en ny partiordförande bör vara:

– Det som är viktigt här är att vi får en person som samlar partiet, så att partiet kan känna trygghet och enighet.