VÄRLDSEKONOMISKT FORUM I DAVOS

Cameron till attack mot europolitik

2:04 min

Storbritanniens premiärminister David Cameron går till hårt angrepp mot sina kolleger inom eurozonen. De åtgärder som vidtagits räcker inte och vissa beslut gör till och med situationen värre, säger Cameron.

Motsättningarna inom EU om hur skuldkrisen i Europa ska bekämpas blev mycket tydliga i dag när David Cameron talade inför Världsekonomiskt Forum i Davos.

– Det finns inte tid för lappande och lagande. Att hoppas på att vi ska snubbla över en lösning duger inte längre. Det är en tid för djärvhet, inte försiktighet, sade Cameron.

Det var en direkt replik till Tysklands förbundskansler Angela Merkel som i går stod i samma talarstol här på Världsekonomiskt Forum och förespråkade just försiktighet.

David Cameron gick till attack direkt. Han inledde med att rabbla upp siffor på allt som har gått snett och blivit värre.

– Tillväxten har avstannat, arbetslösheten stiger och utsikten för att världen kommer att lämna Europa bakom sig är alltför tydlig, sade Cameron.

Vidare menade den brittiske premiärministern att den europeiska politiken måste riktas in på tillväxt, något han inte ansåg att den gör i dag.

– Trots de ekonomiska utmaningarna, trots arbetslösheten, så fattar vi fortfarande beslut i EU som gör situationen värre, sade Cameron och räknade upp en rad EU-direktiv som han anser bromsar möjligheterna till tillväxt.

Men allra värst är enligt Cameron det förslag om en skatt på finansiella transaktioner som nu ligger på förhandlingsbordet och stöds av Frankrike, Tyskland och Spanien.

EU-kommissionens egna beräkningar visar att en sådan skatt skulle kunna medföra att Europa förlorar 200 miljarder euro om året när finanshandeln flyttar ut ur Europa och bortåt en halv miljon jobb riskerar att försvinna, enligt Cameron.

Han har sagt absolut nej till planerna på en sådan skatt, eftersom han anser att den främst skulle hota Londons roll som finanscentrum.

– Att ens överväga en sån skatt, i ett läge där vi kämpar för att få våra ekonomer att växa igen, är helt enkelt galenskap, sade David Cameron.