Nu ska även USA rena sina kolkraftverk

5:40 min

I Europa har de flesta kolkraftverk redan infört rening som tar bort det mesta av kvicksilver och svavel och kvävedioxid ur kolröken. Men först nu har USA och Kanada beslutat införa liknande krav - som ska börja gälla om två år.

Den amerikanska kolindustrin gillar inte att det amerikanska naturvårdsverket EPA införde krav på rening av alla USAs kolkraftverk för någon månad sen. Hittills har bara hälften tagit bort svavel och kvicksilver från rökgaserna. Lugna ned er säger man i reklamfilmen ovan, annars hotas USAs ekonomi.

Kolindustrin sitter med många 40-50-60 år gamla anläggningar som blir mycket dyra att uppgradera och det finns misstankar om en dold agenda, att det här är en bakväg att minska klimatutsläppen i USA. Många energibolag säger att de tänker lägga ned sina kolkraftverk nu, andra ska gå över till mindre smutsig naturgas.

Men amerikanska naturvårdsverket EPA svarar på kritiken med den här reklamfilmen. Utsläppen från orenad kolkraft kan ge astma och hjärtinfarkt och reningstekniken finns redan och kan ge fler jobb i USA. Amerikanska naturvårdsverket trycker särskilt på kvicksilverutsläppen som kan skada foster- och småbarns hjärnutveckling.

I Nunavik i nordöstra Kanada varnar nu hälsomyndigheterna kvinnor att äta för mycket fisk och valkött eftersom höga halter kvicksilver under fosterlivet gör att barnen får en sämre utveckling av hjärnan och att det går sämre i skolan för dem. Den nya vetenskapliga studien i Nunavik är bara en i en lång rad som visar samma risker. Det är bland annat därför svenska Livsmedelsverket rekommenderar att kvinnor som vill bli eller är gravida inte ska äta vissa arter av insjöfisk och östersjöfisk mer än undantagsvis.

Stenkol- och brunkolsmalm är ofta förorenad med tungmetaller och en stor del av kvicksilvret övergår i gasform i skorstenarna och kan stanna i åratal uppe i atmosfären innan det regnar ned någon annanstans på jorden. Från skorstenarna i Nordamerika och Asien blåser kvicksilverångorna iväg och hamnar bland annat i svenska regnskyar. Den giftiga metallen flyter sen iväg mot insjöar och på vägen omvandlas den till metylkvicksilver. Den formen tas sen lätt upp av växtplankton, som äts av djurplankton, som äts av småfisk, som äts av rovfisk som sen äts av oss människor och då med höga koncentrationer.

– Globalt sett är kvicksilverförbränning den största kvicksilverkällan. Den är även största kvickilverkällan i Europa, säger Lars Hylander som är docent vid Uppsala universitet och forskar om bland annat kvicksilver och hållbar utveckling.
– Sen innehåller ju inte kol bara kvicksilver utan det är både radioaktiva isotoper och giftiga tungmetaller som sprids. Kolförbränningen är ett stort miljöproblem globalt sett, även i Europa, fortsätter Hylander.

För att stoppa kvicksilverförgiftningen av vår jord försöker FN nu få till ett globalt avtal som ska vara klart till 2013.