V och MP positiva till Löfven som ny S-ledare

1:18 min

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har som tidigare metallindustriarbetare erfarenhet av Stefan Löfven som sin förbundsordförande, och välkomnar nomineringen till ny ledare för Socialdemokraterna. Även Miljöpartiets språkrör uttalar sig positivt.

– Han har varit en stabil facklig företrädare men vi har mest mött varandra i debatten om EU:s valutaunion där vi var på olika sidor i diskussionen, säger Jonas Sjöstedt.

Hur ser du nu på att det sannolikt blir så att han blir din kollega i oppositionen?
– Jag vill välkomna honom som partiledare. Jag hoppas att vi kan samarbeta väl, jag ser fram emot att träffa honom, säger Jonas Sjöstedt.

Hur tror du att ni kommer att enas kring EU-frågorna?
– Jag tror att det kan bli bra på flera områden, vi har ett gemensamt intresse av att hindra social dumpning och att man förstör arbetsmarknaden i Sverige genom att inte kräva kollektivavtal, där tror jag att det finns ett område där hela arbetarrörelsen kan vara mer offensiv. Jag tror att frågan om valutaunionen som förut delade oss är död i den svenska politiska debatten för många år framöver, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt tonar alltså ner det som tidigare har skiljt honom och Stefan Löfven åt. Detsamma gör Miljöpartiets språkrör Åsa Romson trots att Stefan Löfven som ordförande för IF Metall har varit en stark förespråkare för fortsatt svensk kärnkraft.

– Jag tänker inte kommentera vad han har sagt i sin roll som metallare. Nu kommer vi att kunna ha ett politiskt samtal mellan flera av riksdagens partier kring energifrågorna, säger Åsa Romson.

Vad tycker du om Stefan Löfven?
– Jag tror att han är en väldigt kompetent och samlande kraft för Socialdemokraterna, säger Åsa Romson.