Kravaller i Polen mot nya anti-piratavtalet ACTA

1:27 min

I Polen har starka protester brutit ut som en konsekvens av att landets regering nu skrivit under det omstridda ACTA-avtalet. Det är ett internationellt avtal som enligt förespråkarna syftar till att motverka piratkopiering och varumärkesbrott. Kritikerna menar att det leder till censur på nätet.

På vissa håll i landet bröt demonstrationerna ut i kravaller. 10 000-tals mestadels unga människor gick ut på gatorna i städer runt om i Polen i protest mot att deras regering bestämt sig för att skriva under ACTA-avtalet.

Själva undertecknandet skedde på förmiddagen lokal tid i Tokyo genom den polske ambassadören där.

Flera av demonstranterna bar plakat med skarp kritik mot avtalet, ”Nej till censur” och ”Frihet på Internet” är bara några exempel.

I staden Kielce ledde demonstrationerna också till kravaller och 24 personer arresterades av polisen. Lokala medier uppgav av att cirka 5000 personer demonstrerade i Kielce, och över 15 000 personer i Krakow.

Flera andra EU-länder förväntas också skriva under lagstiftningen de närmaste dagarna. ACTA har likheter med den lag som den amerikanska regeringen ville införa nyligen, men som kongressen stoppade. I protest släckte bland annat Wikipedia ner sin sajt under ett dygn.

Den polske premiärministern Donald Tusk sa i dag att regeringen inte tänker låta sig utpressas av motståndarna. Men oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski lovade att försöka driva frågan om avtalet till en folkomröstning. En ledande politiker från det nya partiet Palikotrörelsen hävdade också i en skrivelse till den ansvarige ministern att avtalet bryter mot den polska konstitutionen.

Innan lagstiftningen kan träda i kraft måste Polens parlament också godkänna avtalet.