Tisdag 31 januari

Samtalet: Utvald och utsatt

29 min

Fotostudion på sjukhuset i Umeå såg ut som en modellstudio, med blixtparaplyer och Hasselbladskameror. Här blev Anna-Britta Sandberg fotograferad varje år ända från sin tidigaste barndom. Fotona togs alltid rakt framifrån och från sidan.

- Det var som såna där mugshots, som man tar på brottslingar. Jag drog alltid in underläppen för att se bättre ut. Fast jag visste att fotona skulle visa upp just det som var fel.

Anna-Britta Sandberg föddes med läpp- och käk-och gomspalt. Hon opererades tidigt för att rätta till defekten. Sedan återkom operationerna med jämna mellanrum under hela barndomen, i kosmetiskt syfte.

- Du måste acceptera ditt utseende, sa läkarna. Men i nästa ögonblick berättade de om någon ny metod som de läst om och ville pröva på mig. Du ska nog få en fin näsa, sa de och strök mig över kinden. Varje gång jag åkte till sjukhuset för att opereras trodde jag att nu skulle jag bli söt. Och först då kunde livet börja.

När Anna-Britta Sandberg var femton år började hon måla sina egna självporträtt. I dag är hon konstnär. Ett tema återkommer ofta i hennes konst: det är en cirkusmanege, men det är djuren som har tagit makten. I Tendens Samtalet berättar hon för Lollo Collmar om den dubbla känslan att vara utvald och utsatt, och om hur det är att växa upp med ett utseende som aldrig blir riktigt färdigt. 

Ett program av Lollo Collmar i Tendens serie "Forskningsobjekt".