Kritik mot Socialdemokraternas ja till europakt

2:08 min

Socialdemokraterna säger nu ja till att Sverige ska kunna gå med i europakten. En förutsättning är dock att regeringen kan driva igenom de förebehåll som regeringen och Socialdemokraterna kommit överens om.

– Det är en stor besvikelse, det vi ser nu är att de gamla ja-partierna från folkomröstningen om euron kör över folkopinionen och anpassar oss till unionen trots att vi röstat nej, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för V.

Regeringen har den senaste tiden försökt få Socialdemokraterna att gå med på Sverige går med i europakten.

Fram tills nu har Socialdemokraterna sagt nej, bland annat för att man har varit rädda för att Sverige bakvägen skulle tvingas in i eurosamarbetet.

Men nu har de alltså enats med regeringen om att gå med i pakten om regeringen kan få resten av EU att gå med på vissa förbehåll för Sverige.

– Vi säger att vi kan vara med i pakten om vi får garantier för att de finansiella ramverken inte kommer gälla oss, säger Marie Granlund, S, vice ordförande i EU-nämnden.

– Att svenska kollektivavtal värnas och att vi får ett inflytande.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker inte att förbehållen räcker och menar att beslutet är ett svek. Miljöpartiet menar att Socialdemokraterna också borde ha ställt krav på ett permanent undantag för Sverige i eurofrågan så att inte ett ja till pakten ses som ett närmande till eurosamarbetet.

– Regeringen och Socialdemokraterna sviker det utslag som svenska folket gav i folkomröstningen, säger Per Bolund, ekonomisk-politisk talesman för MP.

Men det håller inte Marie Granlund med om.

– Vi har fått med de krav som vi vill ha med. Vi är överens om att det är de här sakerna vi ska driva.

– Är inte regeringen framgångsrika i förhandlingarna så står vi självklart fast vid vårt nej.

På måndag ska europakten diskuteras i Bryssel och den svenska regeringen kommer då att föra fram Socialdemokraternas och regeringens gemensamma linje. Enligt Anna Kinberg Batra, moderat ordförande i finansutskottet, är även regeringen nöjd med uppgörelsen. Men hon vågar inte sia om hur förhandlingarna inom EU kommer att gå.

– Det kan jag inte svara på. Jag hoppas på ett gott resultat vid förhandlingarna på måndag.