"Löfven är en långsiktig lösning"

Klockan 12 i dag klubbades det officiellt igenom att Stefan Löfven blir Socialdemokraternas nya partiordförande. Flera ledande socialdemokrater är tydliga med att Löfven är en långsiktig lösning för partiet. Själv var den blivande ledaren fåordig när han anlädde till partistyrelsens möte på fredagmorgonen.

– Nu ska demokratin ha sin gång och sedan ska jag börja prata politik, sade Löfven till de väntande journalisterna.

Strax efter klockan halv nio anlände Stefan Löfven till partistyrelsens möte på Fotografiska museet i Stockholm. Löfven fick frågan om varför han tackade ja.

– Jag tror så mycket på socialdemokratin och jag vet att vi behöver en stark socialdemokrati. Vi behöver en socialdemokratisk politik i Sverige och faktiskt i hela världen.

Och klockan 12 utsåg partistyrelsen Stefan Löfven till partiledare för Socialdemokraterna. Ett parti i djup kris där Löfven nu får axla ett tungt ansvar för att vända den negativa trenden. Förväntningarna på den nya ledaren är höga och flera ledande socialdemokrater vittnar om sin tro på Löfvens förmåga och uthållighet.

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin ser inte Stefan Löfven som en tillfällig lösning i väntan på någon annan som tar över vid kongressen nästa år.

– Jag ser honom som statsminister efter valet 2014, säger Wanja Lundby Wedin.

Även VU-ledamoten Sven-Erik Österberg har det långsiktiga perspektivet.

- Jag är oerhört glad för att han svarade ja. Jag har inte varit så glad sedan jag sköt en 19-taggare 1991. Och det är faktiskt ärligt menat, säger VU-ledamoten Sven-Erik Österberg.

Österberg ser Löfven som "en långsiktig lösning".

- Jag tror att det kommer att fungera bra och då byter man inte partiledare. Jag känner Stefan Löfven sedan många år tillbaka och jag bedömer att han har de bästa förutsättningarna att klara av det här.

Veronica Palm, som sitter med i Socialdemokraternas verkställande utskott, tror inte att det kommer grävas fram något lik i Löfvens garderob.

- Vi förutsätter att han skulle sagt det när vi frågat honom. Han är ren som snö, det är min bild, säger hon till SVT.

Att Löfven bland annat anses som kärnkraftsvän, vilket står i konflikt med partiets åsikt anser hon inte var något problem.

- Nu är han Socialdemokraternas ordförande, jag känner mig helt trygg med att han kommer föra den S-politik som vi tillsammans kommer fram till.

Palm säger också att till SVT hon ser Löfven som en långsiktig lösning.

Klockan 12: Alltid Nyheter direktsänder när partistyrelsen utser Löfven till S-ledare.

(TT, Ekot)