Nu är Stefan Löfven partiledare

29 min

Det var med ett rungande ja som det församlade partistyrelsemötet valde den före detta fackbasen Stefan Löfven till partiordförande för Socialdemokraterna. En rörd Löfven tackade för förtroendet och höll ett tal där han bland annat redogjorde för sin feministiska hållning.

– Partimedlemmar: Jag är en övertygad feminist. Punkt slut, sade Löfven i talet där han också betonade att jobben är hans viktigaste fråga. Ekot rapporterade direkt.

14:05 På presskonferensen efter dagens val sade nyvalde S-ordföranden Stefan Löfven att

14:00 Ylva Johansson som sitter i partistyrelsen sade efter att Löfven valts till partiledare att nu ska jobbpolitiken komma främst.

12:50 Stefan Löfven svarar på frågor från journalistuppbådet. Kärnkraften, jobben, feminismen, tillväxten avhandlas.

12:37 Efter Löfvens tal trängs folk framför den nye partiledaren, rapporterar Alltid Nyheters reporter.

12:33 Det ska bli ett modernare parti under Löfvens ledning, lovar han.

– Jag lovar att bära min del av ansvaret och jag lovar att jag ska arbeta hårt för det här. Och jag litar på er. Vi gör det tillsammans. Nu håller vi ihop, nu jobbar vi tillsammans. Tack än en gång - nu riktar vi blickarna mot framtiden, avslutar Löfven och får jubel och applåder till svar.

12:30 Löfven hyllar sitt parti och dess grund som samlande folkrörelse.

– En unik styrka som vi har och ska ta vara på.

12:28 – I ett Sverige med massarbetslöshet prioriterar vi utbildning och forskning före sänkt restaurangmoms, säger Löfven och får med sig applåder från de församlade partimedlemmarna.

12:25 Löfven blir självkritisk om jobbfrågan.

– Vi har inte varit tillräckligt tydliga om jobben. Vi har inte övertygat väljarna om att det är vi som ska se till att det finns tillräckligt med jobb. Jobben är min tydligaste prioritering.

– Också inom näringspolitiken bygger vi Sverige starkare tillsammans.

12:22 Den nye partiledaren talar om skillnaderna mellan landsbygd och stad men ger också exempel på hur politiken inte når fram till medborgare oavsett om de bor i storstäder eller på landsbygd.

– Det behövs mer politik, inte mindre. Nu ska vi sträcka på ryggarna och tillsammans utveckla en stark socialdemokrati som kan vinna valet 2014.

12:20 Löfven om hur han ser på Socialdemokratins roll internationellt.

12:18 Stefan Löfven kommer ut som feminist.

– Om man tror på alla människors lika värde är man också starkt emot diskriminering. Det är så oerhört provocerande att se hur kvuinnor diskrimineras i vårt samhälle och arbetsliv. Hur de får lägre lön. Hur dolda strukturer håller tillbaka kvinnors utveckling. Partimedlemmar: Jag är en övertygad feminist. Punkt slut.

12:16 Tal om krisen som partiet befinner sig i.

– Det är vi tillsammans som kan ge människorna förtroendet tillbaka för S politik. Vi måste visa hur våra visioner och våra drömmar i kombination med en konkret och pragmatisk politik kan bygga ett bättre Sverige, menar Löfven.

12:14 Erlander och Brantings idéer får också beundrande ord.

– Det är inte så lätt för en svetsare från Ö-vik att komma i de fotspåren.

12:12 Han skickar en personlig hälsning till Lisbet Palme som inte kunde närvara vid dagens möte.

– När jag som ung klubbföreträdare fick gå med Palme runt på verkstadsgolvet, ni förstår hur stolt jag var. Denne statsman, som jag såg upp till så mycket, kunde visa sådan förståelse för vanliga människors villkor.

12.11 Löfven fortsätter att tacka tidigare partiledare; Mona Sahlin, Göran Persson och Ingvar Carlsson uppmärksammas.

12.09 Löfven tackar sin företrädare Juholt för entusiasm och talekonst.

– Du ska ha ett stort erkännande för det du har gjort. Du har sagt att du gärna vill vara med i fortsättningen och jag ser fram emot att du är med fortsatt och bidrar.

12.06 Stefan Löfven talar.

– Jag är egentligen för blödig för sådant här, börjar han.

– Jag är så starkt övertygad om behovet av socialdemokrati. Sverige behöver socialdemokrati. Jag vill tacka för förtroendet, det känns väldigt stort för mig, fortsätter Löfven.

12.05 Partistyrelsen klubbar igenom att Löfven blir ordförande för det socialdemokratiska partiet. Ett rungande "Ja" hörs i salen.

12.03 Partisekreterare Carin Jämtin äntrar podiet. Nu ska partiledaren väljas.

- En trygg och mycket kunnig ledare med tydlig ideologisk förankring, säger hon om Löfven.

11.59 Sammanträdet börjar. Alla hälsas välkomna.

Lokalen på Fotografiska i Stockholm är proppfull. Förre partiledaren Håkan Juholt är på plats och sitter på första raden, rapporterar Alltid Nyheters reporter. Andra före detta partiledare är också på plats, Ingvar Carlsson, Göran Persson samt flera ministrar från tidigare regeringar. Ett stort pressuppbåd är förstås också där och journalisterna har blivit tillsagda att backa bakåt från podiet så att partistyrelsen kan se vem de faktiskt väljer.