Spanairs konkurs drabbar 22 000 redan i helgen

Flygbolaget Spanair har gått i konkurs och ställer in sina flygningar. 22 000 passagerare runt om i Europa kommer att påverkas av Spanairs konkurs under helgen. Bland dem finns fotbollslaget Hovsta IF, vars 13 och 14-åriga flickor har samlat in pengar i mer än ett år för att i vår kunna åka till Barcelona.

– De här tjejerna har jobbat i ett års tid för att göra möjligt att åka på den här resan. De har sålt amaryllis, de har sålt choklad och delat ut reklam, säger tränaren Fredrik Forsberg för Hovsta IF.

Bara den här helgen är runt 22 000 passagerare strandade vid spanska flygplatser efter beskedet om Spanairs konkurs. Från Arlanda har Spanair haft dagliga flygningar till Spanien.

De flesta resenärer som har bokat flyg med Spanair har redan betalat sina biljetter. Den som betalat resan med kreditkort, kan vända sig till kortbolaget för att försöka tillbaka pengarna den vägen. Spanairs hemsida stängdes ner redan i går kväll, då konkursen var ett faktum.

Flygbolaget Sas äger 11 procent av Spanair. 

– Styrelsen ser ingen annan möjlighet för fortsatt operatin i bolaget och har ansökt om konkurs, säger Sture Stölen, chef vid SAS avdelning för investeringar. 

Enligt Sture Stölen beror konkursen på att den spanska ekonomin är väldigt drabbad just nu, samtidigt som konkurrensen varit extremt tuff i landet med flera aktiva flygbolag. 

Spanairs ekonomi förvärrades dessutom efter en större flygolycka 2008 då 154 personer miste livet.

På grund av Spanairs konkurs kommer Sas att behöva göra nedskrivningar som påverkar koncernresultatet negativt med 1,7 miljarder kronor.

Den danske Sas-analytikern Jacob Pedersen vid Sydbank säger till TT att konkursen är dålig för Sas, men inte livshotande för bolaget. Effekten på likviditeten kommer enligt Pedersen bara vara omkring 200 till 300 miljoner kronor för Sas. 

Fredrik Forsberg, tränare för flickorna i fotbollslaget Hovsta IF i Örebro hoppas ändå att flickornas drömresa kan bli av, trots konkursen 

– Det känns jättetråkigt att nås av ett sådant här besked, men vi får göra det bästa av det. Jag hoppas att det ska lösa sig, säger han.