Pagrotsky skeptisk till medverkan i finanspakt

32 min

Trots att partiet nyligen kom överens med regeringen om att säga ja till EU-ländernas finanspakt råder det delade meningar inom det socialdemokratiska partiet om svensk medverkan. Leif Pagrotsky säger i Ekots lördagsintervju i dag att Sverige inte har något att vinna på att vara med.

Överenskommelsen mellan regeringen och Socialdemokraterna förutsätter att man kan driva igenom en rad förbehåll för medlemskap i pakten. 

S-veteranen Leif Pagrotsky som är euromotståndare sitter i partiets verkställande utskott.

– Jag ser ingen stor fördel med att vara med, säger han i Ekots lördagsintervju.

Ser du någon fördel med att vara med?  

– Knappast. Den fördelen att vi beter oss hövligt och vänligt mot kamrater i nöd, jag tycker att det är en rimlig gest. Men någon ekonomisk fördel eller någon fördel för den ekonomiska politiken i Sverige det tycker jag knappast att det är.

– Jag vill till och med gå så långt som att säga att om de genomför det här så ökar avståndet för mig att gå in i EMU eftersom det här innebär mer av det som jag ogillar. Mer överstatlighet, mer tjänstemannamakt, makten längre bort från demokratier och väljare. Mer obegriplighet och mindre transparens. Det vill jag inte ha mer av, säger Leif Pagrotsky.

Ekot