Tyskt förslag om EU-inflytande i grekisk budget

2:02 min

I Grekland har den regeringen reagerat ilsket på det tyska förslag som läckt ut om att Tyskland anser att Grekland bör lämna över en del av makten över budgetpolitiken till en sorts ekonomisk "överrock" från EU.

– Den grekiska budgeten måste vara den grekiska regeringens ansvar även i fortsättningen säger regeringens talesman Pantelis Kapsis. 

Att ge upp självständigheten är en röd linje man inte bör gå över, menar andra politiker.

Enligt ett tyskt förslag, som i helgen läckte ut via Financial Times, föreslås att en särskild budgetkommissionär inom EU ska kunna lägga in sitt veto om Grekland inte följer de åtaganden landet tagit på sig när det gäller budgetsanering och ekonomiska åtstramningar.

Förslaget tros komma ur ett tyskt missnöje med att Grekland misslyckats med att genomföra de reformer och besparingar som långivarna krävt. I Aten väcker tanken mest ilska.

– Jag ville bara slå näven i bordet när jag hörde om förslaget, nu får det vara nog, säger Kostas.

Han är 72 år och föddes under den tyska ockupationen av Grekland under andra världskriget. Det här påminner om en ny ockupation menar han.

Helen, som promenerar nära Syntagmatorget tycker att förslaget är orättvist.

– Vi försöker hela tiden men Tysklands förbundskansler Angela Merkel verkar tro att hon kan styra hela Europa, säger hon.

EU-kommissionen har i en kommentar sagt att den vill att den grekiska regeringen ska behålla sin självständighet, medan en anonym tysk regeringskälla säger till Reuters att förslaget inte är riktat bara mot Grekland utan också till andra krisande medlemmar i eurozonen.

Den grekiske premiärministern Lucas Papademos mötte nu på eftermiddagen partierna i den koalitionsregering som styr Grekland och sa efter mötet att det finns samstämmighet om att genomföra det som krävs för att Grekland ska få nya nödlån på minst 130 miljarder euro.