Barnundernäring i Indien sätter ekonomin i fokus

2:37 min

I dag hålls val i den indiska delstaten Punjab och ekonomin är en central fråga i detta och andra delstatsval. Regeringspartiet får kritik för att 42 procent av Indiens barn fortfarande är undernärda, trots en växande medelklass. Vår korrespondent rapporterar från en by i västra Indien.

Anti och hennes man Valu räknar upp hälsoproblemen deras sex barn har. Det är diarré, huvudvärk, kräkningar.

Jag befinner mig i den avlägsna byn Anantpuri i indiska delstaten Rajasthan, en by som tusentals andra i Indien. Marken är torr, arbetstillfällena få och vägen hit bitvis knappt farbar.

Föräldrarna klagar över att jordbruksmarken inte duger för att producera bra mat till deras barn. Andra föräldrar i byn har samma klagomål.

En färsk studie visar att 42 procent av barn under fem år i Indien är undernärda, en värre situation än i fattigaste Afrika. Indiens premiärminister Manmohan Singh medgav denna månad att barnundernäring, parallellt med Indiens växande medelklass med sina lyxbilar och shoppingcentra, är en nationell skamfläck.

Men premiärministern sa att situationen var ännu värre för några år sedan, och att regeringen spenderar mycket på att förbättra läget.

I delstaten Rajasthan jobbar Shakunthala, med att hjälpa kvinnor att ta bättre hand om sina småbarn, att lära dem om nyttig mat.

Ett bidragande problem förutom fattigdom är analfabetism, föräldrarna vet inte betydelsen av näringsriktig mat. I många fall går barnen inte hungriga, men de får inte nog med näring.

Shakunthala säger att många mammor måste jobba ute på fälten hela dagarna, och hinner inte amma tillräckligt ofta.

Indiens regering spenderar jättebelopp varje år på att se till att barnen är friska och växer ordentligt, men programmet kritiseras för att vara ineffektivt och härjat av korruption.

Shakunthala jobbar för ett innovativt projekt som FN:s världslivsmedelsprogram driver ihop med Rajasthans delstatsregering, ett program där kvinnor driver självhjälpsgrupper.

Radhika Srivastava på programmet säger att Indien lever i en tillväxtparadox, där trots ekonomiska framsteg så många barn förblir undernärda.

– Det är en paradox. En del av all den tillväxt som Indien åtnjutit borde ha nått de fattigaste människorna, säger hon.