Spanairs konkurs öppnar upp för lågprisbolag

På kort sikt har den lett till stora problem för många resenärer. Men på lite längre sikt kan Spanairs ansökan om konkurs medföra lägre priser för den som vill resa till och inom Spanien.

Spanair var inget utpräglat lågprisbolag. Men när företaget nu hastigt försvunnit från marknaden är det främst lågprisbolagen som kommer att slåss om Spanairs marknadsandelar. Det tror Brett Weihart, flygmarknadschef för Swedavia som driver flera flygplatser i Sverige, bland annat Arlanda.

Redan på söndagen gjorde spanska lågprisbolaget Vueling sitt intåg på den svenska marknaden. Bolaget skulle egentligen först den 25 mars börja att flyga från Arlanda till Barcelona, men såg nu sin chans att komma i gång tidigare sedan Spanair på fredagskvällen ställt in alla flyg på sträckan.

Även lågprisbolaget Norweigan flyger Arlanda-Barcelona.

– Om Norweigan kan få till det med sina flygplan så är det inte omöjligt att det blir en uppväxling i frekvensen av avgångar, säger Brett Weihart.

Men störst effekt för resenärerna får Spanairs sorti givetvis i Spanien. Marknaden är väldigt attraktiv, främst under sommarhalvåret, enligt Brett Weihart.

– Jag tror att särskilt lågprisaktörerna kommer att sätta in fler flygmaskiner på den spanska marknaden. Ryanair exempelvis. Bolaget är redan extremt starkt i Spanien.

TT