LENA OLSSON (V):

"Dålig beredskap mot högerextremister"

Attacken från högerextremister på vänsterpartisten och kommunpolitikern Daniel Riazet från Falun vid den antirasistiska manifastationen i Ludvika i lördags, upprör Lena Olsson som är riksdagsledamot och partiets ordförande i Dalarna. Och hon riktar skarp kritik mot polisen.

Daniel Riazat blev i lördags hotad och slagen i huvudet med en flaska, och Lena Olsson tycker att polisen borde ha bättre beredskap för den här typen av händelser.

– Jag tycker det är väldigt skrämmande att människor som står upp för anti-rasism, mänskliga rättigheter och demokrati blir attackerade på det här viset. Och det är inte första gången det händer, och framför allt inte i vårat län. Vi har varit hotade som vänsterpartister och anti-rasister i många år, och jag har också diskuterat det här med polisen i Dalarna. Och jag tycker att det är märkligt att man inte har bättre beredskap för sådant här, säger Lena Olsson, och fortsätter:

– Det här med Svenska motståndsrörelsen - eller nynazister som jag vill kalla dem - de åker runt och stör möten och demonstrationer och manifestationer. Det här vet polisen om. Och Säpo måste ju ha en bra kartläggning över det här, men jag börjar tvivla för det är ju särskillt Daniel man vill åt, han har ju varit hotad i många många år, säger hon.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se