Saabs konkurs

Youngmans mål - att lämna ett bud

I dag och imorgon anländer en delegation från kinesiska Youngman till Sverige. Målet med resan – att lämna ett bud på Saab, erfar P4 Väst. Därmed hårdnar nu kampen om konkursboet.

Det har gått en och en halv månad sedan Saabchefen Victor Muller klev in på tingsrätten i Vänersborg och lämnade in konkursansökan. Och nu blir det en allt tydligare vilka spekulanter som är seriösa i sitt försök att köpa Saab Automobiles konkursbo.

Enligt konkursförvaltarna handlar det om fyra, fem spekulanter som de bedömer har ett seriöst intresse och vill köpa helheten.

Bland dessa har tre utmärkt sig. Det handlar om kinesiska Youngman, turkiska Brightwell Holding och indiska Mahindra, som alla tre varit på tapeten mest. Utöver dem har konkursförvaltarna tidigare sagt att det även finns svenska intressenter, men där är det fortfarande oklart vilka det handlar om.

Under måndagen har en första delegation från Youngman anlänt till Stockholm och ännu fler, däribland vd Rachel Pang, kommer under måndagskvällen och på tisdagen.

Målet med vistelsen i Sverige är att träffa konkursförvaltarna och att lägga ett bud på konkursboet, uppger källor för P4 Väst.

Samtidigt har turkiska Brightwell sagt att företaget är redo att lägga ett bud så snart konkursförvaltarna är beredda att ta emot ett.

Även den indiska intressenten Mahindra har stannat kvar extra länge i Trollhättan och Sverige för att försöka jobba ikapp det försprång som Youngman har.

Kampen har alltså hårdnat, eller som en källa med god insyn uttrycker sig

– Det blir en spännande match om vem som slutligen kan få köpa konkursboet …

Dock finns det ett stort men. Det är nämligen långt ifrån säkert att konkursboet kommer att säljas som en helhet. Frågan är om tiden räcker till, eller rättare sagt pengarna. För varje dag som går dräneras Saab på pengar och om konkursförvaltarna inte lyckas hitta en helhetslösning innan pengarna är slut, måste de sälja av någonting.

– Vi för diskussioner med olika parter och hoppas att det kommer att ge sig inom de närmaste veckorna. Vi är tvungna att göra det med tanke på den ekonomiska sitsen vi befinner oss i, sa konkursförvaltaren Hans Bergqvist i en intervju med nyhetsbyrån TT i helgen.