Rekordhögt pris på bensin

Ledande bensinbolag höjde på måndagen sina riktpriser med 20 öre till den nya rekordnivån 14:88 kronor per liter 95-oktanig bensin. Det tidigare rekordet, 14:78 kronor, noterades i april förra året.

Till sommaren väntas bensinpriset nå ännu högre höjder, prognosen från Svenska Petroleuminstitutet lyder på upp till 16 kronor.

– Jag tror att det kommer att stiga över de nivåer vi har i dag om vi tar ett sommarpris. Någonstans mellan 15 och 16 kronor. Jag tror inte det går över 16, då måste det hända något riktigt rejält i marknaden, säger Ulf Svahn, vd för branschorganisationen Svenska Petroleum- och Biodrivmedeinstitutet (SPBI).

Dieselpriset höjdes med tio öre till 14:74 kronor men ligger fortfarande en bit under rekordnivån 15:04 kronor som nåddes för ett par veckor sedan. Etanolen kostar liksom tidigare 10:38 kronor per liter.

Oron kring Irans och Nigerias oljeproduktion har påverkat råoljepriset men dessutom är den viktiga schweiziska raffinaderikoncernen Petroplus nära konkurs. Det kan betyda att en stor del av raffinaderikapaciteten i Europa försvinner, för kortare eller längre tid.

– I botten har vi ett högt råoljepris men utöver det har bensinen stigit. Petroplus lade i förra veckan in sina raffinaderier under konkursskydd, det är fem raffinaderier i Europa och 5 procent av Europas raffinaderikapacitet, säger Ulf Svahn.

– Det skapar omedelbart en rädsla kring vad som ska hända. Vi ser nu en klar uppgång för bensinpriset i förhållande till råolja. Som det ser ut är inriktningen av Petroplus ska ur marknaden och att den här raffinaderikapaciteten försvinner.

Svahn konstaterar att det inte finns något tak för bensinpriset och att det med stor sannolikhet stiger ytterligare till sommaren.

– Framåt sommaren kommer priset att stiga ett antal tiotals öre och det enda som kan tvinga ned det är att vi får en lugnare situation på råoljesidan. Det betyder inget bråk i Iran, Hormuzsundet stängs inte och Nigeria går tillbaka och producerar som vanligt, säger Svahn.

- Men det mest sannolika är att det blir fler bensinprisökningar fram till sommaren.

(TT, Ekot)