Kylan behåller greppet veckan ut

Efter en ovanligt mild januari har kylan slagit till under månadens sista dagar. Förklaringen är ett ryskt högtryck som hindrar mildare luft från att komma in över landet.

Högtrycket har sitt centrum över Finland och Ryssland och bidrog till att det högsta lufttrycket i landet på 40 år uppmättes på söndagen i Haparanda.

Kallast i natt hade Naimakka med minus 34 grader och i södra Norrland var Åre kallast med minus 24 grader.

I Svealand bet det mest i kinderna i Svanberga i Roslagen där termometern visade minus 18,6 och i Götalands köldhål Horn i Östergötland dalade kvicksilvret till minus 19,6.

– Efter en mild januari har vi fått en kyligare temperatur som inte alls är ovanlig för årstiden. Vi får nog räkna med att kylan håller i sig åtminstone under hela den här veckan, säger meteorolog Kjell Lund på SMHI.

Det kalla väderläget beror på att ett mäktigt högtryck ligger stilla över Ryssland och pumpar in kall luft över Finland och Sverige. Högtrycket förhindrar att ett lågtrycksområde ute på Atlanten kan tränga in med mildare luft.

Ett högtryck så starkt att det bidrog till att det högsta lufttrycket i landet på precis 40 år uppmättes klockan 18 på söndagen i Haparanda, 1057,0 hektopascal. Den 30 januari 1972 noterades 1059,9 hektopascal, också i Haparanda.

– Det kan bli riktigt kallt där det är klart väder och något mindre kallt blir det om det finns moln på himlen. Men trots att molnen dominerar kommer temperaturen att ligga klart på minussidan i hela landet, säger Kjell Lund.

Dagstemperaturen beräknas bli från omkring -5 grader i Götaland till -15 i norra Norrland.

Under senare delen av veckan kan det även snöa rejält efter Östersjökusten.

– Från Stockholm och söderut kan vi framåt onsdag och torsdag få talrika snöbyar och eventuellt uppstår också "snökanoner" över Östersjön som lokalt kan ge ganska stora snömängder, konstaterar Kjell Lund.

TT