Slovakien offrar sig för Europas krisländer

2:25 min

Slovakien är euroområdets näst fattigaste land. Trots att medlemskapet i euron tvingar landet att ta stora lån för att vara med och rädda mycket rikare länder som till exempel Grekland, så ser landets socialdemokratiska parti ut att vinna nästa månads parlamentsval stort med ett europositivt budskap.

Ekot har träffat Robert Fico som är partiets ledare sannolikt landets näste premiärminister.

– Vi är ett litet land och folk förstår att vi inte kan leva som en isolerad liten ö, säger Robert Fico, ledaren för det socialdemokratiska partiet Smer i Slovakien.

Vi träffas i en ishall i den lilla staden Brezno i centrala Slovakien strax före att han ska möta väljare på ett valmöte.

Han grundar sin positiva eurohållning på att Slovakiens ekonomi är helt beroende av landets stora export till bland annat Tyskland och Frankrike.

– Just nu tycker jag inte att det finns något annat alternativ för oss än att acceptera alla de beslut som fattas på europeisk nivå, säger Robert Fico.

Det låter säkert som ljuv musik för makthavare som Angela Merkel och Nicholas Sarkozy. Slovakien betraktades i höstas som ett problembarn i eurofamiljen som var nära att stjälpa hela euroskutan. Det var när ett av partierna i den dåvarande regeringskoalitionen vägrade rösta för att Slovakien, med euroområdets näst lägsta BNP per capita, skulle ställa upp med ett stort antal lånemiljarder för att rädda betydligt rikare länder som Grekland och Italien.

Regeringskrisen ledde till nyval som äger rum om drygt en månad. Där väntas socialdemokraterna vinna stort och Robert Fico bli ny premiärminister. Han säger sig dock ha förståelse för dem som tycker att det är fel att Slovakien ska behöva ta enorma miljardlån för att finansiera den nya räddningsfonden ESM.

Jag talar med en dam som bara vill säga sitt efternamn, Sabanova. Hon är pensionär och lever på under 3 000 kronor i månaden. Hon är en av dem inte längre vill hjälpa exempelvis grekerna. Hon tycker också att Slovakien borde återgå till sin gamla valuta.

– Jo, jag förstår. Men just nu finns det inga andra alternativ, säger Robert Fico.

– Slovakien tjänar ändå mycket på att vara med i Euron, säger han.

Han kommer dock, om han blir nu premiärminister i Slovakien, kämpa för att euroområdet i framtiden ska satsa mer på tillväxt och inte bara på nedskärningar.